Tudományos kerekasztal-beszélgetés

Az Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézet Bercsényi Miklós Könyvtárában a tavasz első napján A diktatúra, mint ideológia elnevezésű kerekasztal-beszélgetés zajlott. Az alkalom apropója a kommunista diktatúrák áldozatainak február 25-i emléknapja volt.

Dr. Kiss Éva, a Magyar Történelem és Európai Integráció Tanszék vezetője kiemelte, azért fontos megérteni, tanulmányozni a diktatúrát, mert itt, Kelet-Európában a hatalomgyakorlásban a diktatúra totális jellegű volt, minden szférában megjelent. Hozzátette: az ideológiát, mint államvallást, kényszerítették a régió népeire.

Ezt követően Kovács Eleonóra, a tanszék főelőadó tanára köszöntötte a jelen lévő történelem- és nemzetközi kapcsolatok szakirányon tanuló diákokat. Utalt a korábban említett emléknapra, majd Norman Manea A kihallgatás c. elbeszélésből idézett, végül felkérte a 4. évfolyamos történészhallgatókat, tartsák meg előadásaikat. Balla Eszter és Pénzes Krisztina a 2017-ben megjelent Kárpátaljai magyar nők a Gulágon c. kiadvány alapján Mészáros Sándorné és Mandrik Erzsébet visszaemlékezéseit elemezték.

Dorgay Zsófia és Marosán Kamilla vidékünk történetéhez kapcsolódó, kérdőívvel alátámasztott kutatási eredményeiket osztották meg a jelenlévőkkel. A málenykij robot emlékezete Szürte településen és környékén, valamint A kommunista ideológia megnyilvánulása az oktatásban című előadásokban az emlékezés, mint folyamat sokrétű volta került előtérbe.

Reményeink szerint a jövőben folytatódnak a hasonló értéket hordozó rendezvények, mivel a Magyar Történelem és Európai Integráció Tanszék egyik legfontosabb feladata a diákok tudományos tevékenységének biztosítása és fejlesztése.

Kovács Eleonóra,

főelőadó tanár

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó