Zöldhályog: világnap a vakság ellen

A zöldhályog világnapot 2008-ban rendezték meg először a Glaukóma Világszervezet és a Glaukómás Betegek Világszervezetének kezdeményezésére. A 40 év feletti lakosság mintegy két százalékát érintő glaukóma ma még gyógyíthatatlan, de korai diagnózissal, hatékony gyógyszeres kezeléssel és rendszeres orvosi ellenőrzéssel a látás akár egy életen át megőrizhető.

Rendkívüli fontosságát mutatja, hogy a zöldhályog még ma is a vezető vaksági okok közé tartozik. Világszerte százmillióan szenvednek tőle.

– Ukrajnában 220 ezer érintett van nyilvántartásban, s számuk évente 25 ezerrel bővül. Kárpátalján négyezer ilyen páciensünk van. A kór megelőzése érdekében minden negyven év feletti személynek évente részt kellene vennie szemnyomásmérésen – állapítja meg Oleg Moroz, a megyei klinikai kórház oftalmológiai osztályának vezetője.
Kárpátalján három specializált glaukómakabinet található – a megyei klinikai kórházon kívül Munkácson és Técsőn. A kezelésben nem részesülők a betegség előrehaladtával visszafordíthatatlan látáskárosodásra, végső stádiumban teljes vakságra lehetnek ítélve, figyelmeztet a szakember. Mivel a zöldhályog hosszú ideig teljesen tünetmentes, semmiféle panasszal nem jár, sokan nem is tudnak betegségükről, és csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a látásuk már nagymértékben megromlott. Még a fejlett nyugat-európai országokban is minden felismert glaukómásra jut egy diagnosztizálatlan, aki nem is gondolja, hogy látása folyamatosan károsodik. A szemész szakorvos azonban speciális, fájdalommentes vizsgálattal már akkor is felismeri és sikeresen tudja kezelni e bajt, amikor a páciensnek még egyáltalán nincsenek panaszai. Ezért rendkívüli fontosságú a zöldhályog szűrése.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó