A Gazprom szerződést bont, a Naftogaz kivonul Moszkvából

A Gazprom hivatalosan értesítette a Naftogazt, hogy megkezdte a gáztranzit-szerződések felbontását. A korrespondent.net tájékoztatása szerint Jurij Vitrenko, az ukrán részvénytársaság kereskedelmi főigazgatója egy tájékoztatón megalapozatlannak minősítette az orosz nagyvállalat lépését.

A stockholmi döntőbíróság február 28-án arra kötelezte a Gazpromot, hogy fizessen 2,56 milliárd dollárt a Naftogaznak, amiért alulteljesítette a szerződésben vállalt tranzitszállításokat. A Gazprom közölte, nem ért egyet az ítélettel, és a törvénnyel összhangban álló eszközökkel megvédi jogait.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség háttéranyaga szerint Oroszország és Ukrajna (a Gazprom és a Naftogaz) 2009-ben két, 10 évre szóló szerződést kötött: egyet az Ukrajnába és egyet az Ukrajnán keresztüli gázszállításra. Az első alapján Ukrajna 2009-ben 40 milliárd köbméter, 2010-től pedig évi 52 milliárd köbméter gázt kapott volna. A Naftogaz 2012-től nem vette ki a vezetékből a szerződésben foglalt mennyiséget, 2015-től pedig Kijev egyáltalán nem vásárol orosz gázt, a szükséges mennyiséget fordított európai szállításból szerezte be.

2014 nyarán – az ukrajnai politikai fordulat és a Krím orosz elcsatolása után – a Gazprom és a Naftogaz kölcsönösen beperelte egymást. Ukrajna visszamenőlegesen követelte a gázár csökkentését, a különbözet visszatérítését, valamint a “vedd és vidd” formula feltételeinek megváltoztatását, Oroszország pedig a már leszállított gázért, valamint a 2012 óta fel nem használt keretért járó fizetséget próbálta meg behajtani.

A stockholmi döntőbíróság tavaly decemberben 2 milliárd dollár kifizetésére kötelezte a Naftogazt a 2014-ben és 2015-ben leszállított gázmennyiségért, valamint 52-ről 5 milliárd köbméterre csökkentette az éves gázszállítás mennyiségét. A “vedd és vidd” alapon történő vásárlás feltételeit a bíróság a kvóta 80 százaléka, vagyis 4 milliárd köbméter esetében a szerződés lejártáig (2019 végéig) fenntartotta. Ez a feltétel 2018 eleje óta hatályos – részletezi az előzményeket az MTI.

A bíróság elvetette a Naftogaz Gazprommal szembeni túlfizetési keresetének nagy részét, az árat csak a 2014 második negyedévi szállításokkal kapcsolatban csökkentette, ezer köbméterenként 485-ről 352 dollárra. A TASZSZ szerint a Naftogaz arra számított, hogy a visszamenőleges árváltoztatást 2011 májusától sikerül elérnie.

A tranzitszerződésben a Naftogaz és a Gazprom arról állapodott meg 2009-ben, hogy Oroszország évi 110 milliárd köbméter fölgázt pumpál át Ukrajnán keresztül Európába. Az egyezmény arról is rendelkezik, hogy a mennyiséget évente konkretizálják a Gazprom európai kötelezettségeitől függően.

A Naftogaz 17 milliárd dollárt követelt a Gazpromtól amiatt, hogy az orosz vállalat nem teljesítette a szerződésben foglalt tranzitszállítást, valamint igényelte a orosz gáz ukrajnai feltételeinek és tranzittarifájának felülvizsgálatát.

A stockholmi döntőbíróság arra kötelezte a Gazpromot, hogy 4,7 milliárd dollár utófizetéssel kárpótolja a Naftogazt (az összeg a keresztkövetelés kielégítése után 2,56 milliárdra csökkent). A Gazprom emellett közölte, a bíróság elutasította a Naftogaznak azt az igényét, hogy emeljék a tranzittarifát, és a szállítási szerződést az ukrán törvényeknek megfelelően módosítsák – áll az MTI tudósításában.

Arról már az Interfax-Ukraina adott hírt, hogy a Naftogaz Felügyelő Bizottsága megbízta az Rt. vezetőségét, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a cég moszkvai irodájának felszámolása (bezárása) érdekében. Az ellenőrző testület közleményében döntését azzal indokolja, hogy a képviselet további fenntartása nem célszerű.
A korrespondent.net ezzel egy időben arról számolt be, hogy az ukrán nagyvállalat tárgyalásokat folytat az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal. Az új hitellehetőségre a Naftogaznak azért van szüksége, mert jelentős összegű euró alapú részvénycsomaggal akar megjelenni a nemzetközi piacon.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó