Csak az ukrán…

Petro Porosenko ukrán elnök bejelentette, hogy az ukrán államnyelv megerősítését célzó, tíz évre szóló program elindításáról készül rendeletet aláírni.

Az államfő ezt Tarasz Sevcsenko ukrán nemzeti költő születésnapjának 204-ik évfordulója alkalmából tartott díjkiosztó ünnepségen jelentette be Kijevben. Leszögezte, hogy a nyelv megerősítésével kapcsolatos intézkedéseknek “visszafordíthatatlanoknak kell lenniük”.

“Küzdeni az ukrán nyelvért nem pusztán jelszavakkal és a politikai vezetés elé tett követelésekkel kell, hanem ukrán könyvek, újságok vásárlásával, elsősorban ukrán nyelvű honlapok olvasásával, de főként azzal, hogy ezen a nyelven beszélünk” – hangoztatta.

“Ezzel együtt gondoskodnom kell, és gondoskodni is fogok arról, hogy jogszabályi kezdeményezéseink széles teret hagyjanak jogaik érvényesítésére azoknak az ukrán állampolgároknak, akiknek orosz, krími tatár vagy más az anyanyelve, illetve társalgási nyelve” – tette hozzá.

Leszögezte viszont, hogy

Ukrajna minden állampolgárának tudnia kell ukránul.

Porosenko saját magát hozta példaként, mondván, hogy húsz évvel ezelőtt, “felnőtt fejjel”, saját akaratából döntött az ukrán nyelvre való átérés mellett.

Mint az ismert, az ukrán alkotmánybíróság február 28-án hozott döntésével alkotmányellenesnek minősítette a nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogait kiszélesítő, 2012-ben életbe lépett törvényt. Az alkotmánybíróság indokolása szerint a jogszabály azért alkotmányellenes, mert a házszabály megsértésével fogadta el a törvényhozás. Az ukrán parlament előtt jelenleg négy törvénytervezet van, ezek a korábbihoz képest jelentős mértékben korlátoznák a kisebbségi nyelvek használatát.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó