Szemünk fénye – ahogy egy ugocsai látszerész látja

Korunk átka! Egy adó! Civilizációs ártalom! – sokak számára ezt jelenti a szemüveg. Mások igyekeznek divatcikket vagy stílusikont csinálni az okuláréból, gondoljunk csak politikusaink diszkrét és méregdrága, vagy az extravagáns celebek meghökkentő szemüvegeire. Akár az egyik, akár a másik szempontból indulunk ki, nem feledhetjük, hogy a XXI. századra Ukrajnában népbetegség lett a rövidlátás. Az okokról és okozatokról pedig a nagyszőlősi +-Optika látszerész-szaküzletben dr. Mező Lina mesélt a Kárpáti Igaz Szó riporterének.

– Elsősorban a megelőzés fontosságára hívnám fel a figyelmet – emeli ki a doktornő –, hiszen különösen a téli hónapokban az A-vitaminban gazdag étrend nagyon fontos lenne. A szervezetben hiába raktározható, zsíroldékony az A-vitamin, ez a szem munkájához elengedhetetlen vegyület, így tavasztájt igencsak lecsökken a szintje a szervezetünkben. A megelőzés másik fontos aspektusa lenne, hogy digitalizálódott korunkban jó minőségű számítógép-monitorokat használjanak azok, akiknek a munkája ezt megköveteli. Ha pedig nincs pénzünk Led-monitorra és televízióra, akkor is van megoldás. A hagyományos „szemrontó” készülékek káros hatásait is ki lehet szűrni egy egyszerű, nem dioptrizált kék szemüveglencsével. Filléres kiegészítő, de akár látásunk múlhat rajta.

– Magam is rövidlátó vagyok, de őszintén bevallom, utálok szemészhez járni. Önöknél valahogy nem az a „poliklinika-hangulat” uralkodik, ami az állami egészségügyben….
– Nézze, a látszerészet nemcsak egészségügyi kérdés, hanem esztétikai szolgáltatás is. Amikor elindítottuk az üzletet, cél volt, hogy minél szélesebb rétegek számára tegyük elérhetőbbé az éleslátás és a stílus élményét. Mivel ma a legmeghatározóbb tényező a pénz, ehhez széles spektrumról válogattuk össze a kereteinket és a lencséinket. Olcsótól a csúcstechnológiás japán és német progresszív lencsékig, filléres műanyag keretektől titán ötvözetből készült divatkeretig mindennel rendelkezünk. Ugyanakkor szerettem volna családias, kellemes környezetet is kialakítani. Ebben ifjú munkatársnőim, Beáta és Nika, vannak nagy segítségemre. Míg én végzem a méréseket és felállítom a diagnózist, ők intézik a papírmunkát és konzultánsként segítenek kiválasztani az anyagilag és esztétikailag is kielégítő megoldást a kliens számára.

– Apropó, diagnosztika. Melyek a leggyakoribb problémák és mik ezek a futurisztikus masinák, amelyekkel dolgozik?
– A gyermekek és a fiatalok körében elsősorban a myopia, vagyis az egyszerű rövidlátás a leggyakoribb. Ennek oka ismert, hiszen a mértéktelen számítógépezés és a zárt terek nem megfelelő fényspektrumú megvilágítása áll a háttérben. A másik nagy betegségcsoport a helytelen életmódból, nevezzük nevén, a cukorbetegségből kialakuló látásromlás. Idősebb pácienseknél pedig az öregszeműség, a távollátás a leggyakrabban előforduló szimptóma.
Ami pedig a vizsgálatot illeti, a látszerész betű-tábla és a csereberélhető lencséjű próbaszemüveg kora lejárt! A pontos diagnózis felállításához már digitális látás-élességvizsgáló gépet, szemnyomás meghatározását végző műszert és vetítőtáblát használunk. Felszereltségünk versenyképes egy nagyváros optikai szalonjáéval, ami garancia a helyes diagnózis felállítására. Ha pedig megszületett a kórmegállapítás, akár progresszív Hoya vagy Zeiss lencsével is korrigálhatjuk a látásproblémát. Rendelkezésünkre állnak ugyan valamelyest olcsóbb lengyel gyártmányú lencsék, de ha engem kérdez, mindenkinek azt ajánlom, hogy a lehető legjobbat válasza. Szemünk fénye múlhat a spóroláson.

Végezetül pedig hadd adjak egy tanácsot. Soha senki ne vásároljon piacon, használt vagy előre elkészített szemüveget! Szánjuk rá az időt és költséget, menjünk el egy garanciális optikai szalonba, ahol megfelelő vizsgálatok után korrigálják látásproblémánkat. Fogadjuk el, hogy a szemünk világa nem játék, hiszen a ránk ható környezeti információk 80 százalékát szemünkön keresztül érzékeljük.

Matúz István

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó