Húsvéti sonkamustra

Öt évvel ezelőtt is morogtunk, mert drágálltuk a húsvét kellékeit. Akkor Beregszászban a göngyölt sonka kilóját 45–50, a házi füstölt sonkáét 75–80, a házikolbászét 60 hrivnyáért mérték. Ungváron, a vásárcsarnokban 66–80 hrivnya volt a füstölt karaj, 70–72 a sonka (a kötözött 80), 80 a kolbász. Egy teljes, füstöletlen hátsó sódar 370-et ért. A tojás és a liszt is sokkal olcsóbb volt, a cukorról nem is beszélve.

A vérnyomás is emelkedik!

Azok a boldog békeidők! Morfondírozhat az ember fia-lánya, amikor kinéz a piacra, vagy bemegy valamelyik szupermarketba. Az árak láttán a vérnyomása is felmegy a halandónak. A megyeszékhelyen több helyen is lehetőség van a vásárlásra. Ungvár legnépszerűbb piaca a Krasznodoniak utcában lévő. Itt aztán minden kapható az 5 hrivnyás, színezésre váró fatojástól, a 30-40 hrivnyás csoki hímeseken át a 120 hrivnyáért vesztegetett füstölt húsokig, sonkaféleségekig.
Hasonló a kínálat a többi helyen is. A Korjatovics téri piac nem véletlenül a legdrágább a városban. Itt a házilag füstölt húsféleségek 200 és 260 hrivnya közötti áron kaphatók. A szemétdombon kapirgáló tyúkoktól származó tojás darabjáért 4-5 hrivnyát kérnek az őstermelők. Ugyanez a termék a nagytermelők standján 2 hrivnya 60 kopijkáért szerezhető be. Az üzemileg gyártott termékeket árusító emeleti standokon pazar a választék. Nagyszőlősi kötözött sonkát, füstölt tarját 125, a házinak „becézett” kolbászt már potom 80 hrivnyáért be lehet szerezni.
Leáldozott a csoki hímeseknek? A kérdésre István, a feleségével közösen üzemeltetett stand gazdája a vállát vonogatja:
– Nincs rájuk nagy kereslet, pedig bőséges a kínálat. Igaz, az árak harapósak. Egy meglepetést rejtő tojás most 35-40, az egyszerűbbek 10 és 25 hrivnya közötti áron kaphatók. Ennyiért tucatnyi valódit kaphat a vásárló, már csak meg kell festenie…

Húsvétváró a hangulat

Beregszászban, a helyi piacon még nem igazán érzékelhető az ünnep előtti hangulat. A lakosok a hétköznapok szürkeségében végzik a mindennapi teendőket. – Nem érezni még azt, hogy jobban vásárolnának – állítja egy piaci árus, aki csoki hímeseket, -nyuszikat, süteményekhez való alapanyagokat árul. – Pedig nem is emeltünk az árakon a tavalyihoz képest. Tíz darab csoki hímes 45-50 hrivnya, a csokinyulak 10-35 hrivnya között mozognak és még itt a rengeteg süteményhez való félkész áru, ami szintén megfizethető – tudtuk meg.
Nem így van ez a hústermékekkel. Mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia annak, aki finom házi füstölt kolbászt, vagy sonkát akar fogyasztani húsvétkor. Egy kilogramm füstölt kolbász kilója 180 hrivnya, a sonka kilója 160-200 hrivnya között mozog. A magyarországi göngyölt sonkáért 130 hrivnyát kérnek. És ha ehhez egy kis friss zöldséget is szeretnénk fogyasztani, az se igen olcsó, a piros retek csomója 9-10, a zöldhagyma 5 hrivnya. Egy liter tej 18 hrivnyába, a házi tojás 4 hrivnyába, a bolti 2.40-be kerül.
Árfelhajtó ereje van az ünnepnek
– A húsvéti láznak még nyoma sincs, csak a hentes előtt sorakozó parasztsonkák, kolbászok, illetve a halomban álló csokitojás és csokinyúl jelzi az ünnep közeledtét – tudtuk meg telefonon a Munkácsi Központi Piac igazgatóságán. – Bár a keresztény híveket már szorítja az idő, a vásárlók többsége csak tájékozódik az árakat illetően. Az emberek szegényebbek, mint tavaly, viszont a tapasztalat az, hogy ilyen alkalmakkor általában mindenki mélyebben a zsebébe nyúl.
Érdeklődésünkre gyors felmérést végeztek, a húsvéti sonka átlagosan 150 hrivnyába kerül a piacon, ami azt jelenti, hogy a kötözött utánzatot már 100 hrivnyáért is meg lehet venni, míg az őstermelők 250-ért kínálják az ünnepi asztal elengedhetetlen kellékét. A parasztkolbász 150 hrivnya, a bolti tojás 2,60 és 2,70 között mozog, a házi ennek a duplája, az otthon fejt tej literje 17 hrivnya. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az ünnepek előtt kicsit emelkedtek az árak.

Ugocsában a töltött tyúk a menő

A piaci árak Nagyszőlősön sem térnek el a többitől. A Tiszabökényben élő Gajdos családban azonban nem törődnek e problémával. Ugyanis a saját háztájiban megtermett és tenyésztett dolgok kerülnek az asztalra. Mint Margit gazdasszony meséli, sem sonkáért, sem tojásért nem kell pénzt adniuk. A vidék klasszikus fogását, a töltött tyúkot is háztájiban nevelt szárnyasból készítik el.
Pallagi Ágnes több éve foglalkozik már dekorációkészítéssel. A legkelendőbb portékái húsvét közeledtével az asztali díszek.
– Általában a közepes és a nagyobb méretű dekorációk a legmenőbbek, amelyek háromszázötven-négyszáz hrivnyába kerülnek – magyarázza a tiszabökényi fiatalasszony. – Azt kérik, gazdag és dús legyen, nem számít az ár. Az ilyen kézzel készített dolgok egyediek, igyekszem belecsempészni valami különlegeset. Esetemben a harisnyavirágok számítanak érdekességnek, ilyet a boltokban nem tudnak vásárolni. A környék lakosain kívül beregszásziak is vásároltak már nálam. A visszatérő vendéhek minden szezonra kérnek valamit, ez már igen elterjedt. Az idén is kb. 30-40 alkotást készítettem, van rá kereslet. Ilyen téren az utóbbi két évben váltak igényessé az emberek.
– Mivel várják a locsolókat?
– Mi a házi sonkán kívül veszünk boltit is az asztalra, de ez a kettősség már egyre jellemzőbb mifelénk. Mivel két kislányunk van, már bekészítettük a csokitojásokat. Ezek megvásárlása a nagyszülők feladata.

Forrás:

KISZó/Fotó:Zunko Barnabás

Post Author: KISZó