Kortárs művészeti kiállítás nyílt a főkonzulátuson

Holló Katalin alkotásai nem feltétlen az avatatlan szemnek valóak, mégis minden nézőt gondolkodóba ejtenek. A művész tizenhat válogatott grafikája ezúttal Magyarország Ungvári Főkonzulátusán pihen meg. Az ünnepélyes megnyitón Kuti László, első beosztott konzul köszöntötte a jelenlévőket majd átadta a szót Buhajla József főkonzulnak.

– Az Ungvári Főkonzulátus szervezésében többször került már sor Holló Katalin kiállítására, legyen szó Kijevről, Lembergről, Ivano-Frankivszkról vagy Munkácsról – közölte a diplomata, majd a kárpátaljai születésű, ma már Budapesten élő, eleinte keramikusként tevékenykedő, majd a grafikában kiteljesedő művésznő pályafutásáról mesélt.

– Mindig is közelebb állt hozzám a toll és az írás, ezért képírásnak is nevezem, amit csinálok

– vette át a szót a tiszasalamoni születésű Holló Katalin. – A világnézetemet ültetem át a kereteimbe, így fogalmazom meg a gondolataimat. A lelkemből jönnek ezek a rajzok. Könnyebben feltudom dolgozni a velem történő eseményeket a tollrajz segítségével. A legkedvesebb képem a Családi kötelék című. Óriási öröm, amikor mások elmondják, mit váltott ki belőlük az alkotásom.

A kompozíciók megtekintése közben az alkotó részletesen mesélt a grafikák megszületésének körülményeiről, azok háttértörténetéről. Lapunknak elmondta: a kerámiázás után tolmácsként is dolgozott, a családjából pedig a lánya lépett a nyomdokaimba – ő számítógépes grafikus.
– Most lettem csak úgymond felfedezve – jegyzi meg nevetve Katalin. – Mindig is rajzoltam, csupán korábban nem volt lehetőségem kiállítani. 1995-től mutatom be a műveimet a nagyközönségnek. A kerámia tárgyaimból azonban nem sikerült tárlatot szerveznem.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó