Magyarul 3D-ben

Egyedülálló szórakozási lehetőség nyílt Nevetlenfaluban. Az ugocsai településen újabban háromdimenziós filmvetítések zajlanak, heti több alkalommal. A nagy népszerűségnek örvendő mozizások hangulatát a helyben készült pattogatott kukorica és a hideg kóla csak még tovább hitelesíti.

A kezdeményezésről az ötletgazda Máté János, a Tiszahát Ökológiája és Kulturális Tradíciói Civil Szervezet vezetője mesélt.

– Mindig is azt szerettem volna, hogy a szülőfalum egyszer kulturális központtá váljon – kezdi beszélgetésünket a község művelődési házának igazgatója. – Imádom a filmeket, nagyon sokat jártam moziba. Ennek hatására már nyolc évvel ezelőtt megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy itt is kellene valami hasonlót létesíteni. Több év munkája és szervezése ért most célba, nagyon sok ember segítségének köszönhetően. Nem sikerült volna megvalósítani az elképzelésemet, ha nincs Boldog István, magyar parlamenti képviselő, a Nevetlenfalui Polgármesteri Hivatal, valamint Kuricska Mihály és Simon Ágota.

– Mit nézhetnek az érdeklődők?

– Hetente két vetítés van: egy 3D-s és egy sima kétdimenziós. Ezenkívül egyházi jellegű filmeket is bemutatunk, amelyre elhívjuk a három felekezet képviselőit is, ami által még jobban összekovácsoljuk őket. A kicsiknek magyar népmeséket játszunk le. Ez a dolog a képviselő úr felvetéséhez köthető, miszerint a magyar népmesét ismét közkedveltté kell tenni a vidéken. Kitalálta, hogy az óvodákban és az alsó tagozatokban rendszeresen vetítsenek népmeséket, amit mi most új szintre emeltünk a polgármesteri hivatal előadótermében. Az első alkalommal húsz ember gyűlt össze, azóta teltház van, azaz hatvan fő.

– Több ilyen kulturális eseményt próbáltak már népszerűsíteni, ám érdeklődők híján vagy egyéb problémák miatt általában egy idő után abbamarad a dolog. Mit gondol, az önöké mitől életképes?

– Attól, hogy vegyítem a magyar kultúrát a fiatalok egyik kedvenc időtöltésével, a modern filmnézéssel. Próbálom összehangolni a kettőt. De nem csak az ifjak, hanem házaspárok és nagycsaládosok is jönnek. A legnagyobb közösségi oldalon minden információt megtalálnak az előadásokról. Nagyon gördülékenyen zajlik a jelentkezés (mivel limitált a férőhely, ezért előre jelezni kell, hányan érkeznek, és mi is szólunk, ha már megtelt a terem), mindenki időben értesül a tudnivalókról. A nehézsorsú fiatalokat külön felkeresem, és elhívom. A népzene- vagy néptánc-oktatásban részt vevő növendékeket meglepetés várja. Örvendetes, hogy nemcsak a környező falvakból, hanem Tiszapéterfalváról vagy Tiszaújlakról is ellátogatnak hozzánk.

– Milyen tervei vannak még a mozival és azon kívül?

– Szeretnénk egy professzionálisabb vetítőgépet, komolyabb szemüvegeket. A téli időszakban inkább hétvégenként vannak az alkalmak, nyárra szívesen kibővítenénk ezt, akár heti 4-5 vetítést is beiktatnánk. Ezzel jó alkalmat teremtünk a fiataloknak az unaloműzésre. Emellett a testvértelepülési kapcsolatok erősítésén fáradozunk, mivel nagyon fontosnak tartjuk az összetartozást. Megjártam Ciprust és Budapesten is éltem, mégis, amikor az országban kialakult a háborús helyzet, és mindenki elfelé ment, én hazajöttem. Úgy éreztem, itthon kell tennem valamit, és azt a tudást, illetve tapasztalatot, amit szereztem, itt kell kamatoztatnom.

Jó lenne, ha mások is, akik szerencsét próbáltak külföldön, visszajönnének, és rádöbbenve arra, mennyit ér a szülőföld, itthon kezdenének el a jobb jövőért munkálkodni. Hiszen minden csak akarat, hit és kitartás kérdése.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó