Hogyan gyorsíthatjuk fel a házasságkötést?

„Évek óta együtt élek a párommal, már van egy kislányunk is. Amikor megszületett, éltem a lehetőséggel és még a szülőotthonban igényeltem a születési bizonyítványt, amit meg is kaptam. Ez nagyon kényelmes volt, mert nem kellett máshová szaladgálni, igényelni, sorban állni a dokumentumért. A párommal most úgy döntöttünk, összeházasodunk. Hallottuk, hogy van egy gyorsított eljárás.Tudni szeretnénk, mi kell hozzá és hol kerülhet sor az összeiratkozásra” – kérdezi levelében Sz.Terelja olvasónk.

Felvetésével a megyei igazságügyi főosztályhoz fordultunk, amely Pavlo Petrenko igazságügyi miniszternek továbbította a kérdéseinket.

– Jelen törvények értelmében kinek van joga házasságot kötni?
– Minden 18. életévét betöltött állampolgár házasságra léphet. Egyes esetekben, amennyiben azt a bíróság engedélyezi, tizenhat éves személy is frigyre léphet.

– Ki végzi az egyszerűsített eljárást, és milyen dokumentumok kellenek hozzá?
– Az anyakönyvi hivatal munkatársai. Az igényt, lakhelytől függetlenül, bármely hivatalban be lehet nyújtani. Aki korábban még nem volt házas, elég, ha a személyi igazolványa van nála. Amennyiben külföldi állampolgár(ok)ról van szó, annak a közjegyző által hitelesített fordítását is mellékelni kell, valamint azt a dokumentumot, mely igazolja, hogy legálisan tartózkodik Ukrajna területén. Elváltaknak a válási papírt is be kell mutatniuk, a házastárs elhalálozása esetén a halotti bizonyítványt, s ugyanez vonatkozik a külföldiekre is.

– Milyen formalitásoknak kell ezenkívül megfelelni?
– A hagyományos eljárás során a kérvény beadása után egy hónapnyi gondolkodási idő áll a házasulandók részére. Ezt a várakozási időt úgy lehet leegyszerűsíteni, ha dokumentumokkal igazolják a sürgősség okát: ez lehet terhesség, közös gyerek vagy egy életveszélyes betegség. Van viszont egy nemrég bevezetett új lehetőség is, az „Esküvő egy nap alatt” projekt, melynek keretében elmaradnak e bürokratikus akadályok, s már a kérvény beadásának napján összeesketik a párokat. 2017. november 26.-ki bevezetése óta 21 858-an éltek e lehetőséggel Ukrajna-szerte.

– Ismertetné a folyamatot?
– Bármely erre akkreditált központhoz fordulhatunk. Az anyakönyvi hivatal csupán a házassági kivonatot állítja ki, a kérvényt az említett intézményekhez kell benyújtani, nekik kell fizetni a szolgáltatás díját, ami akár 3000 hrivnya is lehet. Az anyakönyvvezetők a megadott időpontban kimennek a helyszínre és elvégzik a szertartást. Ki kell választani a lebonyolítás helyszínét, az időpontot. Be kell mutatni a korábban felsorolt iratokat, megkötni a lebonyolításról szóló szerződést, befizetni az illetéket. A lebonyolítás lehetséges helyszínei az Igazságügyi minisztérium honlapján találhatók meg.

 

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó