Mi kell a nyugdíjas munkavállalásához?

Az alacsony nyugdíjak miatt Ukrajnában a nyugdíjkorhatárt elért emberek közül, aki csak teheti, tovább dolgozik. Nem biztos, hogy mindenki tisztában van vele, mi a teendője ennek kapcsán.

Nos, Ukrajna nyugdíjtörvénykönyve értelmében, amennyiben valakinek változás áll be a státuszában, arról tíz napon belül értesítenie kell az illetékes nyugdíjhivatalt. Akár közvetlenül, nyugállományba kerülése után, akár hónapokkal később dolgozik tovább valaki, annak időpontját, a tevékenység formáját (munkaszerződés, munkakönyv alapján, vállalkozóként stb.) tudatni kell a Nyugdíjalappal. Ezt megteheti személyesen, vagy megbízhat vele valakit, akit a közjegyzőnél felhatalmaz erre, de írott formában, levélben is beküldheti. A kérvényen kívül a munkakönyvben történt bejegyzés, vagy munkaszerződés stb. fénymásolatát is meg kell küldeni. A Nyugdíjalap ellenőrzi az adatok valódiságát, majd nyilvántartásba veszi a tényt.

Irina Kovpasko, az Ukrán Nyugdíjalap helyettes vezetője a napokban úgy nyilatkozott, hogy hamarosan beüzemelik azt a rendszert, mely automatikusan újraszámfejti a tovább dolgozó nyugdíjasok járandóságát. Mivel annak összege a munkaviszonytól és a fizetéstől függ, ennek révén nyilvánvalóan emelkedik a dolgozó idős emberek nyugdíja. Minden egyes plusz évért a létminimum 1 százalékával emelkedik a járandóság, tudatta szerkesztőségünkkel a megyei Nyugdíjalap sajtóosztálya.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó