Zöld utat kaptak a katonák Beregszászban

Visszaszolgáltatják az államnak, pontosabban a védelmi minisztériumnak a beregszászi, Bohdan Hmelnickij utcában található egykori kaszárnyát – erről egyhangúlag döntött legutóbbi ülésszakán a Beregszászi Városi Tanács képviselő-testülete.

A beszámolók szerint az ülésen jelen volt Dragan Gagovic EBESZ-megfigyelő, valamint Oleg Mikac vezérőrnagy, a nyugati operatív katonai parancsnokság parancsnokhelyettese, aki közölte, miután a védelmi minisztérium tulajdonába kerül az épület, mintegy ötszáz katona kirendelését tervezik a területre. Mikac fontosnak tartotta elmondani, hogy nem telepítenek nehézfegyverzetet a városba.

A polgármester közösségi oldalán megjegyezte, amennyiben megváltoznak, esetleg időszerűtlenné válnak a katonai vezetés stratégiai tervei, kérelmezni fogják az adott terület kommunális tulajdonba történő visszaszolgáltatását.
A képviselők arról is határoztak, hogy kezdeményezik Beregszász, Makkosjánosi, Balazsér, Kígyós, Nagybakta, Macsola, Hunyadi, Asztély, Beregdéda és Nagybereg kistérségi egyesülését (hromada). Ennek eredményeként Beregszász központtal létrehoznák a beregszászi városi territoriális közösséget. Ezzel megkezdődhetnek a tárgyalások a falvakkal, illetve elindul a szükséges dokumentumok előkészítése.

Az önkormányzat képviselő-testületének döntése értelmében 2018-ban Beregszász díszpolgára címben részesül Vidnyánszky Attila, Ukrajna érdemes művésze, a Nemzeti Színház főigazgatója, míg Vaszil Matej rendőrezredes, a városi belügyi hivatal egykori vezetője posztumusz Pro Urbe Díjat kapott.

Az ülésen arról is határoztak, hogy folytatódik a földterületek és ingatlanok közösségi célokra történő kivásárlása a Beregszászt elkerülő, az asztélyi határátkelőhelyig vezető út megépítésére.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó