Mátyfalvai remény és újrakezdés

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében épül majd fel a mátyfalvai görög katolikus Oltalom Óvoda, melynek kedden rakták le az alapkövét. Az ünnepség a görög katolikus templomban szent liturgiával kezdődött, majd az építkezés helyszínén az alapkő megszentelésével folytatódott.

– Húsvét táján minden esztendőben megkapjuk a reményt az újrakezdésre. Lehet-e hívebb és méltóbb igazolása ennek a reménységnek, mint az, hogy az Oltalom Óvoda alapkövét lerakjuk itt, Mátyfalván – fejtette ki ünnepi köszöntőjében dr. Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa.

– Ez az alapkő jelképezze azt, hogy mindig van lehetőség újrakezdeni, nekünk, magyaroknak a reménytelenségből is lehet erőt és reményt gyűjteni.

Reméljük, április nyolcadika után is folytatódik az a politika, amely egy erősödő és gyarapodó Magyarországot jelent. Ezt az óvodát kősziklára fogják építeni. Nekünk, magyaroknak nem lehet más, a kősziklába vésve két alapértékünk, mint az, hogy megmaradjunk magyarnak, illetve őrizzük keresztény értékeinket – tette hozzá a politikus.

Szilágyi Mátyás, a beregszászi külképviselet vezetője Magyarország nevében köszönte meg azt a tanúságtételt, amit a helyiek hosszú évtizedeken keresztül megtettek. Azt, hogy tanúságot tettek a magyarságról, a magyar nyelv ápolásáról, a nemzethez, a kultúránkhoz és a hitünkhöz való hűségről. Kifejtette, a regnáló magyar kormány igyekszik létrehozni azokat a kulturális és egyéb jellegű infrastrukturális jótéteményeket, amelyek nagyon fontosak ahhoz, hogy a magyarok hite megmaradjon és gyarapodjon Kárpátalján. Ez a nap is erről tanúskodik.

Barta József a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és a megyei tanács nevében szólt a megjelentekhez. A megyei tanács alelnöke kifejtette, aki óvodát és iskolát épít, az a jövőt építi, és aki a jövőt építi, az bízik abban, hogy ebben a nehéz világban is fel tudunk építeni egy olyan emberi jövőt, ahol érdemes megmaradni, küzdeni, ahol lehet boldogulni és megerősödni.

– Adni tudni kell, és elfogadni is tudni kell. Nagyon fontos a görög katolikus egyház szempontjából, hogy mi kapunk. Ez esély a fejlődésre, az előrelépésre. És fontos, hogy van kitől elfogadni, hiszen nem vagyunk egyedül. Az Isten gondviselése mindig közbelép, felhasznál valakit, az adott esetben, a mi életünkben évek óta a magyar kormány – hangsúlyozta Demkó Ferenc, a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye magyar egyházközségekért és magyar ajkú hívekért felelős helynöke.

Pősze Roland, a mátyfalvai görög katolikus egyházközség áldozópapja lapunknak elmondta, a faluban lévő állami óvodába 54 gyermek jár, de ennél sokkal több csöppség van, akinek már nem jut hely a gyermekintézményben. Innen jött az ötlet, hogy a templom melletti telken 20-25 gyermeket befogadó gyermekintézményt építsenek az egészen picik (1-3 évesek) számára.

– Az építkezéshez napokon belül hozzá szeretnénk kezdeni, és Isten segítségével bő egy év múlva átadni az épületet, ahová felekezettől, nemzetiségtől függetlenül minden gyermeket várunk, bár az oktatás-nevelés magyar nyelven zajlik majd.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó