Megvédhetjük-e értékeinket?

Vidékünkön aggasztó mértékben nő a vagyon elleni vétségek száma. A rendőrségi statisztika szerint a törvénytelenségek mintegy fele ebbe a kategóriába sorolható. Az utóbbi egy év alatt a regisztrált közel tízezer bűncselekmény közül 4075 lopás, 212 rablás és 35 fegyveres rablás volt. Az elkövetők háromnegyede ereje teljében lévő, sehol nem dolgozó és nem tanuló fiatal. Mit tehet az állampolgár? – tettük fel a kérdést Tetyana Scsoholjevának, a megyei rendőrség szóvivőjének.

– Miért kell különbséget tenni rablás és lopás között, hisz mindkét esetben a tulajdonunkat veszik el a bűnözők.
– Lopás és rablás között van némi eltérés a jogalkotó szempontjából. Ha például éjjel besettenkedik valaki a lakásba, és „csak” elemel valamit, az lopásnak minősül, de ha felébred a tulaj, és erre ő rátámad, megüti, az már rablás. Ha az utcán fényes nappal kikapják a telefont valakinek a kezéből, ez lopás. Ám, ha fellökik, vagy bármi más módon kényszerítik az értéke átadására, az már rablás.

– Mi a helyzet a lakásbetörésekkel?
– A nálunk elkövetett vagyon elleni vétségek mintegy 35 százaléka tartozik e kategóriába, de a nyári szabadságolások idején ennél sokkal több. A gyakorlott betörőnek egy-két percig tart kinyitni egy ajtózárat. Az amatőrök találomra hatolnak be házakba, lakásokba. A dörzsölt bűnözők azonban semmit nem bíznak a véletlenre. Oda mennek lopni, ahonnan van mit elvinni.

– Hogyan szereznek információt a kiszemelt egyének vagyoni helyzetéről?
– Bevált módszereik vannak. Ezek egyike a pletykálkodó szomszédok meghallgatása. Ezektől minden fontos információ beszerezhető. Mások hirdetést tesznek közé azzal a szöveggel, hogy albérletet keresnek. A gyanútlan tulajdonos később döbbenten tapasztalja, hogy a bérlő meglépett az értékeivel. Sok betörő csótányirtás címén arra kéri a tömbházakban élő, napközben dolgozó lakosokat, hagyják a kulcsot a lábtörlő alatt. Aki bedől e trükknek, az ne csodálkozzon, ha kirámolják az otthonát.

– Vannak-e biztos módszerek betörés ellen?
– Százszázalékos biztonságot nyújtó metódus nincs. Vannak viszont olyan megfontolandó tanácsok, amelyek jelentősen csökkentik a kockázatot. Például soha ne hagyjuk a lakáskulcsot a lábtörlő alatt, vagy hasonló, könnyen elérhető helyen. Ha elveszítjük a kulcsot, haladéktalanul cseréljük le a zárat. A pénzünket, ékszereinket soha ne tartsuk egy helyen, s főleg ne a fehérneműk, ruhák közé dugva, mert a betörők legelőször ott kutakodnak. Ne engedjünk be a lakásba idegeneket, s erre tanítsuk meg a gyerekeinket is. Az ajtóra szereltessünk fel biztonsági zárat, de még hatásosabb egy riasztóberendezés beszerzése.

Balogh Csaba

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó