Klimkin: Magyarország valójában nem zavarja Kijevet

Magyarország nem képes teljes mértékben akadályozni Ukrajna és a NATO együttműködését – jelentette ki Ivanna Klimpus-Cincadze integrációs ügyekért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes a Novoje Vremja ukrán rádió műsorában, amiből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

A kormányfő-helyettes kifejtette, Magyarország “sajnálatos módon továbbra is aktívan blokkolja” a NATO–Ukrajna Bizottság külügy- és védelmi miniszteri szintű találkozóit. Továbbá emlékeztetett: Budapest kilátásba helyezte ezen felül azt is, hogy blokkolni fogja a júliusban Brüsszelben esedékes NATO–Ukrajna csúcstalálkozót is.

„Nem akadályozza viszont Magyarország a bizottság nagyköveti szintű találkozóit – emelte ki Klimpus-Cincadze. Hozzáfűzte, Budapest nem képes akadályozni továbbá a NATO–Ukrajna Bizottság égisze alatt megvalósuló éves nemzeti program teljesítését, valamint „katonai csoportok munkáját”, amelyek a különböző programok keretein belül folynak. A miniszterelnök-helyettes kifejezte reményét, hogy

Magyarország az atlanti szervezet júliusi csúcsértekezletéig eláll a NATO–Ukrajna Bizottság állam-, illetve kormányfői szintű találkozójának akadályozásától, és így Petro Porosenko ukrán elnök mégis részt vehet majd azon.

Az MTI tájékoztatója szerint a miniszterelnök-helyetteshez hasonlóan nyilatkozott Pavlo Klimkin külügyminiszter március 19-i brüsszeli munkalátogatása alkalmával. A kijevi diplomácia vezetője hangot adott azon véleményének, miszerint Magyarország „valójában nem zavarja” Kijev és az atlanti szervezet együttműködését azzal, hogy blokkolja a Ukrajna–NATO bizottság miniszteri szintű találkozóit, amit ugyanakkor sajnálatosnak nevezett.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter több alkalommal leszögezte, Magyarország Ukrajna európai, euroatlanti integrációs törekvéseit csak akkor támogathatja újra, ha Kijev a kárpátaljai magyar nemzeti közösség érdekeit sértő javaslatokat és törvényeket – köztük az oktatásról szóló új jogszabály 7-ik, úgynevezett nyelvi cikkelyét – visszavonja, illetve hatályon kívül helyezi, viszont mindaddig, amíg ez nem történik meg, Budapest megvétózza az EU és a NATO védelmi miniszteri szintű értekezleteit és a NATO–Ukrajna csúcstalálkozót is.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó