Elsöprő Fidesz-siker született

“Győztünk. Tisztelt hölgyeim és uraim, Magyarország ma nagy győzelmet aratott” –  jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök elsöprő választási sikere után. A külhoni magyarok 94 százaléka a Fidesz-KDNP pártszövetséget támogatta az április 8-án lezajlott magyarországi országgyűlési választáson.

A miniszterelnök, a hatalmas fölénnyel újraválasztott Fidesz elnöke a Bálna mögött  felállított pulpitusról beszélt vasárnap késő este a helyszínre érkezett híveihez. Orbán a Roxette nevű zenekar klasszikusára, a Listen to Your Heart végtelenített verziójára érkezett a színpadra.

Kijelentette: most kell szerénynek lenni, mert most van miért. Köszönetet mondott a választópolgároknak, főként azért, mert a magas részvétel nagyon sokat jelent. Külön is köszönetet mondott a Fidesz szavazóinak. Megköszönte a külhoni magyaroknak, akik segítettek „megvédeni” az anyaországot. Az önkénteseknek és segítőknek azt mondta: „Jó volt veletek harcolni”.

A Fidesz nagyobb fölénnyel nyerte meg a 2018-as választást, mint amire akár maga is számított, lényegesen több szavazatot kapott, mint négy évvel ezelőtt. A rendszerváltás utáni magyar politikában még soha nem nyert egy politikai erő háromszor egymásután, ráadásul ebből a három győzelemből számos tekintetben a mostani tekinthető a Fidesz legnagyobb sikerének – írta a választás utáni gyorselemzésében Török Gábor elemző.

Elsöprő többséggel nyert a Fidesz a határon túli szavazók között is. Bár a levélben feladott szavazatok feldolgozása még bőven tart, az eddigi eredmények messzemenően igazolják a várakozásokat: a Fideszen kívül más magyarországi párt nem rúg labdába a kettős állampolgároknál. 98,5 százalékos feldolgozottságnál 55 ezer levélszavazatot dolgoztak fel idáig, ezekből pedig 52521 a Fideszre érkezett, azaz 94 százalékos a kormánypárt támogatottsága Magyarország határain túl.

 

Az országos listákra leadott szavazatok 98,5 százalékos feldolgozottságánál a pártlistákra leadott szavazatok száma a következő:

1. FIDESZ-KDNP (48,51 százalék, 2 540 970 szavazat)
2. JOBBIK (19,51 százalék, 1 021 857 szavazat)
3. MSZP-PÁRBESZÉD (12,33 százalék, 646 004 szavazat)
4. LMP (6,92 százalék, 362 591 szavazat)
5. DK (5,58 százalék, 292 131 szavazat)

 

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó