Iskola a völgykatlanban

Rahó a Tisza két partján terül el a Kárpátok déli lejtőin, magas hegycsúcsok között egy völgykatlanban, festői környezetben. Lakossága tizenötezer fő, ebből megközelítőleg ezer magyar. Ez nem sok, de ha azt vesszük, milyen távol esik Kárpátalja magyarságközpontjától, nem is kevés.

Az ott lakók mindent megtesznek magyarságuk megőrzése és fennmaradása érdekében. Ötvenéves szünet után, 1998-ban újra megnyílt a magyar tannyelvű osztály tizenhat tanulóval. Velük Slájger Etelka tanítónő és Zelinszki Éva nevelőnő foglalkozott. Kezdetben a plébánia épületében zajlott a tanítás. Aztán, 2004-ben az iskola részére átadták az egyházi épületet, amely az osztrák Maria Freunde Egyesület és a magyarországi Egymásért Alapítvány anyagi támogatásával lett berendezve.

– Jelenleg három alsós és egy ötödik osztályunk van, ezekben összesen harminchét diák tanul. Öt pedagógusunk van, a többi szaktanár a központi iskolából jön át tanítani növendékeinket – tudtuk meg Melnicsuk Veronika alsós tanítótól. – A Felső-Tisza-vidéki szórvány településeken az iskolának fontos szerepe van a magyarság megmaradása érdekében. Ezért mi, pedagógusok kötelességünknek érezzük a magyar szó gyarapítását, megőrzését és továbbadását a felnövekvő nemzedéknek. Ezért is foglalkozunk a gyerekekkel, akik közül sokan vegyes házasságban születtek és nevelkednek, így már ők tanítják a magyar nyelvet otthon szüleiknek – tette hozzá.

Beszélgetőpartnerem elmondta, a tanintézet karbantartása és felújítása a római katolikus plébánia anyagi támogatásából megy végbe. Rahó testvérvárosa, Budapest Belváros-Lipótváros V. Kerület Önkormányzata pedig taneszközökkel támogatja őket. A pedagógusok minden évben szakmai továbbképzésen vehetnek részt, a gyerekek nyaranta Balatonszepezden üdülhetnek, ahol a pihenés mellett gyarapíthatják magyar nyelvtudásukat is. Ottjártunkkor volt szerencsénk megtekinteni ünnepi műsorukat, s bizony bátran állíthatjuk, hogy sok, magyartömbben élő diák példát vehet róluk.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó