Széljegyzet: Széljárás

Viktor Baloga igencsak berághatott a magyarokra. Mi mással lehetne magyarázni azt az általa benyújtott törvénytervezetet, mely megtiltaná a külföldi lobogók használatát az állami és önkormányzati intézményeken, s azt, aki vét e tiltás ellen, jobb esetben komoly pénzbírsággal, rosszabbikban akár két évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná.
Persze szó sincs kiemelten a mi piros-fehér-zöld zászlónkról. Javaslata indoklásaként is azt hozza fel, hogy Krím elcsatolása sem a zöld emberkékkel kezdődött, hanem a középületekre kitűzött orosz trikolórokkal. Valami mégis azt sejteti, hogy ez a jogszabálytervezet kimondottan a magyarok ellen irányul. Például azért is, mert az oktatási törvény ominózus 7-es cikkelye körül kialakult vitában Baloga rendre a magyar álláspont ellen foglalt állást, s azért is, mert a Jedinij Centr regionális párt vezére bár a kijevi parlamentben foglal helyet, mégiscsak szűkebb pátriánk körülményeit ismeri a legjobban.
A tervezet így joggal verte ki magyarjaink körében a biztosítékot. Én azonban nem nyugtalankodnék annyira, annak esélye, hogy azt elfogadják, jelen pillanatban szinte a nullával egyenlő. Baloga afféle magányos farkas a törvényhozásban, nem tartozik egyetlen olyan frakcióhoz sem, mely kiállhatna a tervezete mellett. Ráadásul állandó bírálója az államfőnek, így kevés a valószínűsége, hogy a jelenlegi parlamenti többség – melynek a Petro Porosenko Blokk oszlopos tagja – szavazataival megtámogatná a javaslatát.
A kérdés csak az, miért haragszik annyira a honatya a magyarokra? Talán nem tévedek nagyot, ha megkockáztatom, a magyarság a legutóbbi helyhatósági választás óta nyomhatja a begyét. Tekintettel ugyanis a korábbi évek kapcsolati rendszerére, azt várta volna el, hogy képviselőink vele paktáljanak le a megyei tanácsban, s a többség mellett így sikerül megszerezni a megyei tanács elnöki a posztját is. Mint tudjuk, nem így történt. Ennek pedig egyenes következménye, hogy befolyása erősen csökkent a régióban, ami valószínűleg erkölcsi, politikai és anyagi veszteséggel is együtt járt.
Mi célt szolgál akkor ez a szélsőjobbos pártokat is megszégyenítő kezdeményezése, ha rövidtávon semmilyen haszonnal nem kecsegtet? Nos, a távlatokat illetően csak találgathatunk, de egy biztos: politikai pályafutása azt bizonyítja, Viktor Baloga mindig sikeresen választja meg a neki megfelelő széljárást.

Forrás:
KISZó/Kőszeghy Elemér

Post Author: KISZó