Nem kell félni az újtól

Idén szeptembertől az első osztályosok az elemi oktatás új, állami szabványa szerinti fognak tanulni. A reform kulcsfigurái a tanárok, akik realizálni fogják a változásokat. A következő évben huszonkétezer alsós tanítót érint a reform.

Az alapkoncepció
Az oktatás és tudományos minisztérium által, a tanárok képesítésének emelésére törekvő, kidolgozott tervezet két részből áll. Az EdEra portálon történő távolsági online-kurzusból és a három tréning szesszióból a megyei továbbképző intézetekben, ahol a külön erre szakosított trénerek átültetik a gyakorlatba az elméleti szinten megszerzett tudást. Mindkét rész 60-60 órából áll – olvasható a hivatalos közleményben.
Február elsejétől május végéig tart az az intenzív online-kurzus, ahol folyamatosan megjelennek az új modulok, amelyek során a tanár elsajátítja például az „Osztályszervezés”, az „Integrált oktatás”, a „Neuropszichológia” tudományát, illetve magát a módszertant.
Azoknak a pedagógusoknak, akik idegen nyelvet fognak tanítani az alsósoknak, szintén továbbképzésen kell átesniük. Az angolt oktató tanárok száma több mint tizenhét és fél ezer. Őket érinti az a felkészítő terv, amelyet a brit parlamenttel és a Cambridge-i Egyetemmel közösen dolgoztak ki.

Az új ukrán iskola három fő elemet foglal magába – az oktatás új tartalmát, új módszertant és új tanulási környezetet – hangoztatta a tanárok továbbképzéséről szóló prezentáción Lilija Hrinevics.

Újabban olyan szerződéskötésről is szó volt, amelyben Finnország hatmillió euró támogatással lendítené előre a tanárok kvalifikációemelését, illetve a tantermek korszerűsítését az új ukrán iskola keretein belül. Az összeg négy évre van lebontva.

A vidéken is tesztelik
A megyei pedagógus-továbbképző intézet óvodai, általános iskolai és inkluzív oktatás módszertani kabinetjének vezetője hangsúlyozta: az új ukrán iskolától nem kell tartani, nagyon jó dolog és számos pozitívummal jár.
– Jelenleg négy kísérleti tanintézményünk van a megyében, amelyek ezt a programot követik – jegyezte meg Natalija Horduz. – Az Ungvári 8. Számú Középiskola, a beregszentmiklósi, a técsői járási gányai (Hanecsivszka) és az ökörmezői középiskola. Tehát mint látjuk, városi és vidéki iskola egyaránt képviseltetve van. Ez a négy már tesztelés alatt áll, ősztől pedig minden elsős az új program szerint fog tanulni.
– Mi a legfontosabb változás?
– A gyerek kerül a középpontba. Az új ukrán iskola alapelvének elsajátítása során teljesen megváltozik a tanár hozzáállása, és minden a jobb irányba módosul. Olyan kisdiákot fognak nevelni, aki képes lesz társalogni, együttműködni a csapattal, elfogadni a döntéseket, kiállni a saját igazáért, viszont másokat is meghallgat. Ez pont azokat a hibákat küszöböli ki, amelyekből manapság annyi konfliktus születik. Az emberek nem képesek kommunikálni, megegyezni. És ezen változtatni kell, már gyermekkorban.
A szakember bemutatta az új, színes tankönyveket, amelyeket majd minden kisiskolás megkap. A kellő felszerelés biztosítása kapcsán felhívta a figyelmet, hogy minden fokozatosan történik, mivel ez rengeteg pénzbe kerül az államnak.

Az eddigi tapasztalatok
Molnár Nóra alig sajátította el az egyik módszert, már kezdheti is a másik tanulását. Az Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium fiatal tanítónője azonban vallja: minden változik körülöttünk, ezért érthető, hogy az oktatásban is reformokra van szükség.
– Hogyan reagált, amikor tudomást szerzett, hogy az új ukrán iskola elve szerint kell oktatnia szeptembertől?
Eleinte nem nagyon értettük, miről van szó, de reméltem, hogy valami jobb és újabb felé megyünk. Mivel radikális reformokat emlegettek, sejtettem, hogy teljes mértékben meg fogják változtatni az oktatás menetét. Azt, hogy a későbbiekben ez mennyire lesz sikeres vagy hogyan fog működni, még nem tudhatjuk. A gyakorlat lesz a mérvadó. Március közepén volt egy háromnapos tréning, a tanévzáró után pedig sor kerül az utolsó, leghosszabb komplex képzésre.
– Az eddigi feladatokból hogyan látja, mire számíthatnak?
Hasznosak a modulok. Jelentős változáson kell keresztülmennünk, és ezt teljes mértékben vázolják is a tanulóvideókban. Azokat a régi módszereket, melyek szerint még engem is tanítottak, illetve én is tanítottam eddig, teljesen el kell felejtenünk. A mai gyerekek már teljesen különböznek a korábbi generációktól, ezért egyetértek azzal, hogy a tanítás módszerén változtassanak kicsit, bár nem tudok még véleményt formálni arról, hogy ez mennyire fog beválni és hogyan szolgálja majd a kicsik érdekét. Hasznos szerintem, hogy a gyerekeket tiszteletre nevelik, és többek között arra, hogy egyenlően tekintsenek a társaikra. Az új programban hagyják őket kiteljesedni.

Homoki Betti közel 24 éve van a pályán. A Tiszapéterfalvai Kölcsey Ferenc Középiskola alsós tanára hasonlóan nyitottan áll az új irányelvhez, csupán az anyagi háttér biztosításában kételkedik.
– Először azt mondták, minden iskolát felszerelnek a szükséges kellékekkel, legutóbb azonban már úgy nyilatkoztak a járási hivatalban, hogy csak a nagy létszámú osztályok kapnak eszközöket – magyarázza a pedagógus. – Ha a technikai feltétel nem lesz meg hozzá, akkor nem tudjuk megfelelően átültetni az elméleti tudást a gyakorlatba. Például ha az ígért, P-alakú padokat nem kapjuk meg, zuttyba megy az egész.
– Mi ad kétkedésre okot?
– Az új irányelv megengedi, hogy akár harminc gyerek is legyen egy osztályban. Én ezt soknak tartom, holott nekem ősztől majdnem annyi lesz. Azt állítják, a programon lassítani fognak. Például nem muszáj az első osztály végére mindenkinek elsajátítani az írás-olvasás fortélyait.

Minden gyerek a maga tempójában fog haladni. Az egész egy differenciált alapú oktatásra épül.

Ezt pedig nem könnyű megvalósítani több mint húsz gyerekkel. Ciklusokra lesz osztva a tanítás, és ha például úgy látja a tanár, hogy a matematikai ciklusban elfáradtak a gyerekek, akkor lehetősége van arra, hogy beiktasson egy kisebb szusszanást, amit nem tanulással, hanem alkotással (kirándulnak vagy énekelnek) töltenek. A szülőknek eleinte biztos nehéz lesz megérteni, mi is ez, de tartok majd egy prezentációt a tanév előtt. Ez a reform óriási felelősséget rak a tanárra, mert fel kell tudnia ismerni a gyerek egyéni képességeit.
– Milyen visszhangja van eddig a dolognak?
– A nagyszőlősi járási tanfolyamon 89-en voltunk, és én úgy vettem észre, hogy a többség érdeklődő és lelkes. Valószínűleg azok is taníthatnak majd, akik nem szereznek tanúsítványt a továbbképzés elvégzéséről. A következő turnusban újra próbálják, de nem hinném, hogy eltanácsolnák, mivel így is pedagógushiány van…

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó