Ki számíthat nyugdíjemelésre?

A nyugdíjreform keretében idén több kategóriának emelik a havi járandóságát, mondta el a Kárpáti Igaz Szónak Péntek Anasztázia, a megyei Nyugdíjalap vezetője.

Már megkezdődött a belügyi szervektől, valamint a katonaságtól nyugdíjba ment személyek ellátmányának átszámolása. Ez több szakaszban történik majd. Idén januártól visszamenőleg 50, 2019. január 1. és december 31. között 75, 2020. január 1-től 100 százalékos emelést ígér a kormány.
– Az újraszámfejtés 10 418 az erőszakszervezetektől nyugalmazott kárpátaljait érint. Eddig 47 százalékuk járandóságát számoltuk újra. 2892 főnek 13 millió 118 ezer 200 hrivnyát már kifizettünk. Átlagosan 1500 hrivnyával növekszik az ellátmány, tudtuk meg a szakembertől.

A Nyugdíjalap munkatársai áprilisban elkezdték a nyugdíjazásuk ellenére is tovább dolgozó idős emberek juttatásának átszámolását is. Korábban az ilyen aktív öregeknek kétévente tekintették át a járandóságát, s ezt önállóan kellett kérnie az illetőnek. Az illetékes szervek mostantól automatikusan végzik ezt a műveletet, akár kéri a nyugdíjas, akár nem, bár az átmeneti időszakban, még három évig, maga az érintett is kérvényezheti azt.
– Kárpátalján jelenleg 269 ezer nyugdíjas él, közülük hivatalosan 43 ezer 800-at foglalkoztatnak. Április 1-től 31 ezer éltes embernek nő a juttatása, átlagosan 41,38 hrivnyával, amit egy elektronikus bérszámfejtő program automatikusan végez. Technikai akadályok kapcsán azonban 2600 munkát vállaló szépkorúnak munkatársaink kézi kalkulációval számolják át a bérét. Azok, akik több éven át nem fordultak ez ügyben a nyugdíjosztályhoz, azoknál most visszamenőleg az egész időszakot újraszámfejtik. Viszont, ha valaki mondjuk 2017 szeptemberében lett nyugdíjas, most nem számíthat emelésre, mivel 2018. március 1-ig még nem szerzett 24 hónapnyi munkaviszonyt. Az ő juttatását majd csak 2020. április 1-je után tekinti át az automatikus bérszámfejtő rendszer, vagy 2019 szeptemberében önállóan is kérheti, magyarázza a szakember.

Az idei év második felében más kategóriák is számíthatnak járandóságuk újraszámfejtésére. Július 1-től a donorok kapnak kiegészítést. Az emelésre a munkaképtelenek számára megállapított létminimum összegének emelkedése kapcsán kerül sor. Változik ezenkívül a nyugdíj maximális összege is. Ez jelenleg tíz, a munkaképtelenek számára megállapított létminimumnak felel meg, s 13 730 hrivnyát tesz ki. Július 1-től már 14 350 hrivnyát utalnak közel 67 kárpátaljainak.
A KISZó korábban közérdekű sorozatot is indított a nyugdíjreform témájában.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó/Zunko Barnabás fotója

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó