Mi kell a gyermektartásdíjhoz?

„Úgy döntöttünk a férjemmel, hogy elválunk. Két gyermekem van, akik velem maradnak. Mit kell tennem ahhoz, hogy gyerektartásdíjat kapjak, bírósághoz kell fordulnom, vagy máshogyan is megoldható a dolog?” – kérdezi a KISZó-nak írt levelében H. Jánosné a Munkácsi járásból.

Olvasónk felvetésével a megyei igazságügyi főosztályhoz fordultunk, amely Pavlo Petrenko igazságügy miniszterhez továbbította kérdéseinket.
– Mit kell tenni a tartásdíj megítéléséhez?
– A szülők egyike kérvényezheti annak levonását a munkahelyen, a nyugdíjosztályon, az ösztöndíjat utaló intézménynél a kérvényben feltüntetett pénz levonásáról. Ezt az összeget az illetmények utalását követő 3 napon belül le kell hogy vonják. A gyerektartás akkor is levonható, ha a feltüntetett mennyiség meghaladja a jövedelem felét, vagy ha az illető jövedelméből már vonnak egy gyerektartást.

– Milyen hivatalos iratok kellenek ehhez?
– Gyakorlatilag semmilyenek. Azonban a két szülő hitelesített írásbeli megállapodást köthet a közjegyzőnél, melyben feltüntetik az összeget és a határidőket. Amennyiben a tartásdíjat fizető fél elmulasztja kötelességét, a pénzt a megállapodás alapján mindenképpen levonják a jövedelméből.

– Mikor kell bírósághoz fordulni?
– Amennyiben a szülők nem tudnak megállapodni, akkor a bíróság dönt a gyerektartás összegéről.

– Mennyit vonhatnak le gyerektartásdíj címén?
– A minimális gyerektartásdíj nem lehet kevesebb az azonos korú gyerek számára megállapított létminimum összegének 50 százalékánál. Két gyerek esetében a bíróság bizonyos konkrét összeget állapít meg, amit az idősebbik gyerek nagykorúságának eléréséig kell fizetni. A kiskorúval egy háztartásban élő szülő vagy más törvényes gyám 1 gyerek után a másik szülő jövedelmének egynegyedét, 2 gyerek után egyharmadát, 3 és több gyerek esetén a felét igényelheti.

Idén a gyerekek számára megállapított létminimum összege a következőképpen alakul:
6 éves korig: január 1-től 1492 hrivnya, július 1-től 1559 hrivnya, december 1-től 1629 hrivnya.
6 és 18 év között: január 1-től 1860 hrivnya, július 1-től 1944 hrivnya, december 1-től 2027 hrivnya.

– Változhat a tartásdíj összege?
– Csökkenhet és nőhet is a szülők megegyezése vagy a bíróság döntése értelmében, amennyiben változás áll be valamelyik fél anyagi helyzetében, valamint betegség esetén.
További kérdéseikkel forduljanak a megyei igazságügyi főosztály végrehajtó bizottságához. Címe: Ungvár, Petőfi tér 14, tel.: (03122)3-40-63.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó