Tavaszköszöntő ünnep a Tiszaháton

Hagyomány született tavaly a Tiszaháti Tájmúzeumban, mikor első alkalommal szervezték meg a település fiataljainak húsvéti népszokásokat felelevenítő rendezvényét. Az idén sem maradt el a Tiszabökényi Húsvéti Hagyományőrző Ünnep.

Pősze Henrietta a tájmúzeum és helyi galéria vezetője köszöntötte megjelenteket. Barkaszentelés, pászkaszentelés, locsolkodás, tojáshímzés – mind olyan, a kereszténységben gyökeredző hagyomány, amely lehetővé teszi magyarként megmaradásunkat e tájon, emelte ki az igazgató asszony.

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel, Tóth Bálint polgármester, Szilágyi Mátyás, Magyarország beregszászi konzulátusának főkonzulja, Vaszilij Juhász és Grigora Éva, a járási művelődési osztály képviselői a helyi és környékbeli görög katolikus gyülekezetek papjai, továbbá  Tiszahát oktatási intézményeinek munkatársai. Pősze Sándor tiszabökényi görög katolikus áldozópap a krisztusi szeretet megtartó erejét emelte ki, mely segítet nemcsak kereszténynek, hanem magyarnak is megmaradnunk e sorstépte vidéken. Szilágyi Mátyás főkonzul tiszapéterfalvai „szűzbeszédében” – a vezető magyar diplomatának a tiszaháti volt első nagy nyilvánosság előtti megjelenése – a hagyomány erejére és a gyerekek-fiatalok nyújtotta nemzetmegtartó reményre hívta fel az igen nagy számú jelenlévő figyelmét.

A protokolláris feladatokat követően a helyi kicsik és nagyok vették át a főszerepet. Nyuszisimogatás, csuhébaba- készítés, arcfestés várta a gyerekeket, akik kipróbálhatták, hogyan lehet a nyers tojást épségben végiggurítani a zöld gyepen egy fűzfabot segítségével – a versenyt és a méretes csokinyulat a kis Kondor Szabolcs nyerte –, vagy nekiláthattak a múzeumnak otthont adó kastélypark bokrai között a csokitojás-vadászatnak. Mindeközben a színpadon szólt a vers, a dal és ropták a kicsinyek. Egyszóval ismét hamisítatlan tavaszköszöntő húsvéti mulatságnak adott otthont a tájmúzeum.

Matúz István

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó