Hogyan élnek nálunk a romák?

Az ENSZ 1990-ben nyilvánította április 8-át a roma kultúra világnapjává. A romáknak vannak nemzeti jelképeik, jelmondatuk az Opre Roma! – „Fel, cigányok!”. Társadalmi elfogadottságuk és megítélésük változó mindenhol. Vajon vidékünkön hogyan alakult a helyzetük az utóbbi időben? – tettük fel a kérdést Horvát Miroszlav ismert roma jogvédőnek.

– Hány roma nemzetiségűt tartanak számon Kárpátalján?
– A közigazgatási hivatal decemberi statisztikái szerint 75-80 ezer cigány ember él itt. Véleményem szerint viszont többen vannak, kb. 100 ezeren. Ugyanakkor mi csak azokat tudjuk beszámítani, akik a nyilvántartásban szerepelnek.

A romák továbbra is több helyen nélkülöznek.
– A szociális körülmények aggasztóak. A cigánytelepeken nehéz helyzetben vannak, nincs rendes vízellátásuk, a lakáskörülményeik is rémesek. Jelentős probléma még mindig a munkahiány. A harmadik gond pedig az oktatás. Sokan hanyagul járnak iskolába, és rosszul tanulnak. Többüknek gondjuk van a személyes dokumentumaikkal is, például nincs keresztlevelük. Meglátásom szerint sokkal jobb a helyzet, mint ezelőtt pár évvel. Most jóval több gyerek végzi el a középiskolát, amire korábban nem igazán volt példa. Sőt, Ungváron öt egyetemista is van. Ez rendkívül fontos, azt jelenti, törekednek a jobbra.

– Minek köszönhetően javult a helyzetük?
– Sok ember vállalt munkát Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban, vagy másutt, van egy kis pénzük, többet tudnak szánni a családra. Változás állt be a mentalitásukban, talán ez is a külföldi munkának tudható be, mert látják az európai országokban az emberek életszínvonalát, és ők is igyekeznek változtatni a saját életükön. Már akarnak dolgozni, tanulni, fejlődni, valamilyen pozíciót elérni. Az állami segítségen túl főleg az egyház és a magyar kormány támogatásának köszönhetően jutnak segélyekhez. A falvakban azonban nagy a szegénység.

– A segélyek és a mentalitásbeli változás következtében a társadalom többségi része elfogadóbb lett a cigányokkal szemben?
– Igen. Már sokkal erősebben képviseltetjük is magunkat, a régiónkban a megyeszékhelyen és a járásokban összesen plusz-mínusz húsz képviselő van. Ez óriási előrelépés. A kisebbség eddig nem igazán ártotta bele magát a politikába, most viszont jelen vannak több platformon is, és beszélnek a problémákról, ami fejlődéshez vezet.

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó