Ismerjük meg a környezetünket

A honismereti kirándulások egyik nagy előnye a kikapcsolódás mellett, hogy megismerjük saját környezetünket, szűkebb értelemben vett hazánkat.

Fontos, hogy ne csak külföldi nevezetességeket látogassunk meg, hanem előbb felkeressük azokat a helyeket is, melyek a közelünkben vannak és talán többször elhaladtunk már mellettük, de eddig nem fordítottunk kellő figyelmet rájuk.

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete immár sokadjára 2018. április 7-én szervezett honismereti kirándulást. Ezúttal a Beregszász–Huszt útvonallal ismerkedhettek meg a résztvevők. Az első állomás Csetfalva volt, ahol a kazettás mennyezetéről híres református szentélyt tekinthették meg, mely igen nagy művészeti értéket képvisel, majd az ökumenikus templomot, mely az organikus építészet egyik kárpátaljai műremeke.

A Tiszaújlak melletti Turul-emlékműnél betekintést nyerhettek a Rákóczi szabadságharcba, és annak első győztes csatájába, mely az emlékműtől nem messze zajlott 1703. július 14-én. Ezután Nagyszőlősön a Perényi kastélyba látogattak el a kirándulók. A város másik nevezetessége a Kankó vár romja, mely még ma is büszkén magasodik a város fölé. Nagyszőlős után Huszt irányába vitt tovább a nagycsaládosok útja. Megmászták a huszti vár romjait és megismerhették annak történelmét. A napi program zárásaként pedig az Iza község mellett található szarvasparkot látogatták meg, a gyerekek nagy örömére.

A honismereti kirándulás megvalósításáért köszönet a BGA Zrt.-nek és Magyarország miniszterelnökségének!

Fülöp Gábor,
a túra idegenvezetője

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó