Nálunk is érték a könyvtár?

Most volt a könyvtárosok világnapja, amelyet két nagy szervezet, az Amerikai Könyvtárak Szövetsége (American Library Association) és a Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége (International Federiation of Library Associations and Institutions) kezdeményezett. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a könyvtárak és könyvtárosok nyújtotta értékekre.

A Kárpáti Igaz Szó a Szempont rovatában Varga Évát, a Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnökét kérdezte.

– Hány magyar könyvtár működik a megyében?
– Olyan, mint magyar egy sem, ugyanis a közkönyvtárak és az iskolai könyvtárak is, amelyek magyarlakta településeken vannak, mind vegyes állományúak. A megyében egyébként összesen 484 közkönyvtár működik, ebből 96 nemzeti kisebbségek által lakott településeken található. Magyar állománnyal 78 bibliotéka rendelkezik.

– A számítástechnika világában élünk. E téren mennyire felszereltek a közintézmények?
– A felszereltség nagyon változó. Hála Istennek egyre kevesebb az olyan hely, amely még a 20. század második felét idézi, és egyre több a jó felszereltségű. Fejlesztésre költségvetésből is kapnak anyagi támogatást, de leginkább pályázat révén tudnak modernizálni. A magyar településeken működő tékák közül egyre több vesz részt a Bethlen Gábor Alap által meghirdetett pályázatokon. A legaktívabbak a Beregszászi és a Nagyszőlősi járásokban, illetve nagy örömünkre az aknaszlatinai könyvtár is az utóbbi években nyert pályázatot.

– Milyen gyakran és honnan érkeznek könyvek, milyen jellegű irodalom található az intézményekben?
– Az Intermix Kiadótól folyamatosan megkapjuk az általa gondozott kiadványokat, az Együtt folyóiratot is rendszeresen küldik. Emellett költségvetési pénzekből járásfüggően kapnak pénzt állománygyarapításra. Mivel csatlakoztunk a Márai-programhoz, nemrégiben kaptuk meg a tavalyi „Márai-könyveket”. A program keretében a könyvtárosok maguk választhatják ki a katalógusból, mire is van szükségük, s azokat rendelik meg. A kiadványok szállításában a külképviseletek vannak nagy segítségünkre.

– Milyen a könyvtárak látogatottsága, mivel tudják becsalogatni az embereket?
– Örömmel tapasztaljuk, hogy egy kicsivel jobb, mint régebben. Amikor még újdonság volt az internet és az Fecebook, észrevehető volt a visszaesés, de nagyon úgy tűnik, hogy az emberek lassan visszatérnek a könyvekhez. A legaktívabb olvasóink a gyerekek. Betérnek kötelező olvasmányokért, szabad idejüket meséskönyvek olvasásával töltik. Ezekből a kiadványokból egyébként sosincs elég. Több településen vannak különböző szakkörök, ahová szeretnek járni. Sárásorosziban például jól működik a Hangraforgó szakkör, ahol megzenésített verseket énekelnek. A felnőttek pedig szórakoztató regényeket keresik.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó