Befellegzik a külföldi rendszámú autóknak?

Évek óta húzódó probléma a külföldön vásárolt és ott is regisztrált gépjárművek ukrajnai használata. Az elkeseredett tulajdonosok többször folyamodtak tiltakozó megmozdulásokhoz, a határátkelők blokádjához, mert autójukkal ötnaponta át kell lépniük az államhatárt. Ez nemcsak a tulajdonosok számára megterhelő. A kialakuló sorok lényegesen nehezítik a határátkelést és táptalajt jelentenek a korrupció számára.

A demonstrálók problémájával érdemben csak a kárpátaljai honatya, Horváth Róbert foglalkozott, aki a Petro Porosenko Blokk színeiben jutott mandátumhoz. A Legfelső Tanácsban az adó- és vámügyek állandó bizottságának alelnöke. Ezenkívül számos ország törvényhozásával kapcsolatot tartó parlamenti vegyesbizottságban tölt be vezetői tisztséget.

Horváth Róbert kifejtette, a kárpátaljaiak nem kis hányada vásárol külföldön gépkocsit, mert így jelentős összeget takarít meg. Ukrajnában e téren tökéletlen az adózási jogszabály, a behozott járműveket jókora adó és vámilleték terheli. Érthető, hogy az emberek igyekeznek a számukra előnyösebb megoldást választani. S bár a választási kampány idején tett ígéretei között nem szerepelt ennek a problémának az orvoslása, mégis úgy látja, foglalkoznia kell a sokakat érintő üggyel.

A képviselő kidolgozott két törvénytervezetet, melyeket 3046. és 3251. számmal regisztráltak. E jogszabályok célja az állam és a polgárok érdekeinek védelme, illetve, hogy Ukrajnába jobb minőségű és a környezetet kevésbé szennyező, használt gépjárműveket hozzanak be. Ezt úgy lehet elérni, hogy a kevésbé légszennyező autókra kisebb behozatali vámot terhelnek. Ezáltal az állami büdzsé is több bevételhez juthat, hisz nem lenne érdemes külhoni rendszámmal közlekedni. Egészében véve a törvénytervezet szabályozná a használt gépkocsik belföldi piacát.

A hivatalos adatok szerint Ukrajna útjain mintegy félmillió gépkocsi közlekedik külföldi rendszámmal. Más vélemények szerint ennek legalább háromszorosáról van szó. Az illetékes parlamenti bizottság jelenleg is azon dolgozik, miként kellene legalizálni ezt a hatalmas járműparkot. Munkájuk során figyelembe veszik más országok példáját, például Moldováét. Ott hathavi időtartamra 70 százalékos vámkedvezményt vezettek be. Ez idő alatt kellett rendezni a vámkezelést és a jármű belföldi regisztrációját. Aki nem élt a lehetőséggel és törvénytelenül külföldi rendszámmal közlekedik, annak autóját pénzbírság mellett kipenderítik az országból.

Az ukrajnai vámszabályok értelmében a 2010-ben gyártottaknál nem régebbi évjáratú gépjárműveket lehet kedvezményesen vámkezeltetni és behozni az országba. A külföldi rendszámmal bekerülők viszont többnyire 15-20 évesek. Ezért a Legfelső Tanácsban azt javasolják, mondja a képviselő, hogy minél idősebb a szóban forgó gépkocsi, annál többe kerüljön a honosítása. Az elképzelés szerint itt is bevezetnék a külföldön bevált kedvezményes módszert, amely a 2017. január 1-ig behozottakra terjedne ki. 2020-tól pedig ismét kötelezővé akarják tenni a műszaki vizsgát.

A tulajdonosok kemény szankciókra számíthatnak, ha nem élnek a rövidesen (a pontos dátum még nem ismert) bevezetésre kerülő kedvezményes honosítással. A jogszabálytervezet a több tízezer hrivnyás bírságtól a jármű elkobzásáig terjedő büntetéseket helyez kilátásba. Valamint azt, hogy módosítják azt a szabályt, mely lehetővé teszi a külföldi rendszámú jármű egy évi ukrajnai tartózkodását, s ezt az időt 10 napra mérsékelnék. A rendőrség és a fiskális szolgálat hozzáférést kap a határőrség adatbázisához, a közúti járőrszolgálat pedig jogot nyer a külföldi rendszámmal közlekedő járművek ellenőrzésére. Ennek érdekében létrehozzák az Ukrajnába bekerülő gépjárművek egységes nyilvántartását.

A tervezet szerint, aki harminc napnál hosszabb időre hozza be az autóját, köteles lesz bejegyeztetni azt, valamint kifizetni a teljes vámilletéket, amit az országból való kilépéskor visszatérítenek. Közben nem adhatja át másnak, s alkatrészeire sem bonthatja a közlekedési eszközt, ellenkező esetben 17 000 hrivnya bírságra számíthat. Amennyiben 20-30 nappal túllépi a hivatalosan engedélyezett tartózkodást, 85 ezer, ennél súlyosabb szabálysértés esetén 170 000 hrivnyára bírságolhatják.

Forrás:

KISZó/Fotó:Zunko Barnabás

Post Author: KISZó