A szerződéskötés „lázában”

A Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete (MÁOTE) által alapított Év családorvosa a Kárpát-medencében díjjal a példaértékű, a páciensek érdekében kifejtett mindennapi megelőző és gyógyító családorvosi tevékenységet ismerik el. Tavaly májusban kötelességtudattal és alázattal végzett munkájáért a Zápszonyban praktizáló Mijó Erikát is kitüntették.

– Életrajz, egy helyi szervezet, esetemben a helyi KMKSZ felterjesztése, egy beszámoló a településről és ajánlás révén kerültem fel a jelöltek listájára. Rendkívül jólesett, amikor kiderült, hogy méltónak találtak a díjra. A díjátadón, amit akkor már hetedik alkalommal rendeztek meg, Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott, hogy a családorvos a legjobb emberi erőforrás a közösségek életében. A háziorvosok szolgálják a gyógyítandókat, kultúrát közvetítenek, szerepet vállalnak a szociális jelzőrendszerben, segítik a népességmegtartást és akár jó oktatók is lehetnek – emlékszik vissza a doktornő, akit rendelőjében munka közben találunk. Éppen két páciensének magyarázza az egészségügyi reform keretében áprilisban elkezdődött szerződéskötés menetét.

– Ez okozza most a legtöbb fejtörést. Már az év eleje óta gyűjtöttem a hatáskörömbe tartozó zápszonyi és rafajnai páciensek adatait, ám mivel márciusban új formájú űrlapokat kaptunk, meg kell ismételnem az egészet. Igaz ugyan, hogy eredetileg ezernyolcszáz lakossal köthet szerződést a háziorvos, ám amennyiben egy településen valamivel többen élnek, megengedik, hogy ez a szám magasabb legyen, hisz akarata ellenére senkit sem küldhetünk át a szomszédos községbe. Persze az sem kizárt, hogy lesznek, akik más orvost választanak – magyarázza a zápszonyi egészségőr, aki azt is hozzáteszi, az idősebb emberekkel van a legtöbb teendő, ugyanis sokuknak nincs mobiltelefonja, holott arra is szükség van a szerződéskötésnél. Az ilyen személyek esetében valamelyik családtag telefonszámát fogják feltüntetni, bár nem tudni, az elektronikus rendszer elfogadja-e majd ugyanazt a számot többször.

– Az első napon nagyon nehéz volt, fél napig nem is dolgozott a szerver. Igen sokáig tart, amíg be tudom vinni az adatokat a rendszerbe. Ehhez valószínűleg a rossz minőségű internet-szolgáltatás is hozzájárul. Hogy elkészülök-e ezzel a munkával júliusig ilyen tempóval, miközben fogadnom kell a pácienseket is, nem tudom – osztja meg velünk első tapasztalatait a családorvos, s problémáival nincs egyedül.

Ugyanez a helyzet fogad bennünket a legtöbb vidéki település egészségügyi intézményében: sok a kérdés, a bizonytalanság, az értetlenség. Hogyan és milyen összegben sikerül majd az épületek, a kommunális díjak, az alapvető gyógyszerek beszerzése, a műszaki eszközök, készülékek fenntartása mellett kigazdálkodni a rendelőben és a rafajnai felcserközpontban dolgozó kilenc munkatárs bérét? Miközben egy városi poliklinikán csupán egy kabinetet felváltva bérlő két családorvosnak vagy belgyógyásznak jóval kisebb kiadásai lesznek, holott ugyanannyi pénzt kapnak egy-egy beteg után.

Pozitív dolog is történik azonban a beregszászi járási település egészségügyében, például az, hogy kívül-belül felújítják a rendelőt. Ott-jártunkkor is mesteremberek serénykedtek a falakhoz rögzített állványokon. Mint az ott dolgozóktól megtudtuk, a magyar állam segítségével „frissül” az intézmény, melynek keretében 41 rendelőt újítanak fel. Nem mellesleg a komplett számítógépes rendszer is abból a magyar segélyből származik, melyből 57 egészségügyi központot korszerűsítettek.

Errefelé a lakosság leggyakrabban a magas vérnyomásban szenved. Őket a cukorbetegek követik, 87-et tartanak számon a két településen. A tbc visszaszorulóban van, s ha számuk nem is növekszik, de évente észlelnek daganatos elváltozást is. A védőoltások közül kevés a kanyaró, a gyermekbénulás elleni szérum. Viszont a felnőttek részére kaptak az évek óta hiánycikknek számító diftéria(torokgyik)-tetanusz elleni oltóanyagot, ezért aki az utóbbi tíz évben nem kapott ilyet, feltétlenül keresse fel őket és igényelje azt. A lélekszám alakulása nem túl biztató: idén eddig három csecsemő jött a világra, tavaly huszonkettő, ezzel szemben tízen, tavaly harminchatan tértek örök nyugalomra. Az itt dolgozók mégis bizakodóak, remélik, a hamarosan megújuló rendelőbe szívesebben járnak el a páciensek.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó