A terméketlenség nem végítélet?!

A meddőség évről évre nagyobb gondot jelent Ukrajnában. A szakemberek szerint minden ötödik pár nehézségekbe ütközik, amikor gyermeknemzéssel próbálkozik. Vajon Kárpátalját milyen mértékben érinti ez a probléma és hogyan próbálnak segíteni a babára vágyó házaspároknak? – tudakolta a KISZó Anna Palahuszinectől, a megyei családtervezési központ vezetőjétől.

– Éveken át Kárpátalján jött a világra a legtöbb csecsemő, ám az utóbbi időben jelentősen visszaesett a születések száma. Ez már a párok terméketlenségének a számlájára írandó?
– Sajnos azt kell mondanom, hogy részben igen. Az elmúlt három évben drasztikusan visszaesett a születésszám: a korábbi évi 18 ezer helyett már csak 14 ezer újszülött jön világra. Sajnos a reproduktív betegségek megfiatalodtak, de gondot jelent a vetélések magas száma is. Orvosi szempontból az a pár számít meddőnek, amelynek egy évi próbálkozás után nem sikerül a gyermeknemzés.

– Milyen tényezők akadályozzák a megtermékenyülést?
– Ez elsősorban az emberek rendkívül rossz egészségével függ össze: rengeteg a szív- és érrendszeri, a vese-, az onkológiai elváltozás, melyek jelentősen rontják a terhesség sikerét. Gyakorlatilag minden negyedik pár terméketlen Kárpátalján. Nem tesznek jót a várandósságnak a gyulladásos, a vírusos és bakteriális folyamatok, a szexuális partner gyakori cseréje, a stresszes életmód. Nem utolsósorban az is gondot jelent, hogy sokan egyre későbbre halasztják a gyermekvállalást, míg aztán túl késő lesz. Sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk az édesanyáknak leánygyermekük reproduktív egészségére, ugyanis ma már tinikorban olyan elváltozásokkal találkozunk, melyek korábban csak 40-45 éves hölgyek körében fordultak elő: sok az endometriózis, már nyolcéves korban is találunk cisztát, a 25 évesek körében fibromiómákat.

– A férfiak milyen arányban tehetnek a gyermektelenségről?
– Talán hihetetlen, de legalább 50 százalékban.

– A korszerű technológiák révén külföldön olyan pároknak is segítenek, melyek teljesen reménytelennek tűnnek. Kárpátalján mennyire elérhetőek ezek a lehetőségek?
– A meddőség ma már nem végítélet, központunkban sokaknak tudunk segíteni. Ezenkívül vidékünkön is működik már olyan klinika – igaz privát –, mely a kivizsgáláson túl gyógyítással és mesterséges megtermékenyítéssel is foglalkozik. Az eljárás forradalmasította a meddőség kezelését. Vannak, akiket először megriaszt a lehetőség, holott mindinkább elterjedőben lévő módszerről van szó. Először megkeresik a bajt, majd stimulálják a petefészkek működését, a petesejtet leszívják, megtermékenyítik, majd visszaültetik a méhbe. Másoknál a méhben termékenyítik meg a petesejtet. 2014 óta megyénkben 300 házaspárnak tudtak segíteni ily módon. Hangsúlyozom, a hölgyek esélye a gyermekvállalásra 37. életévük után romlani kezd, ezért ne halogassák a teherbeesést. És ne foglalkozzanak öngyógyítással, bízzák azt szakavatott emberre!

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó