Megvéd-e a polgárvédelem?

Kárpátalján szerteágazó tavaszi népszerűsítési akcióba kezdett a polgári védelem. A programban számos terepgyakorlat, lakossági fórum, iskolai foglalkozás és egyéb rendezvény szerepel. Meg tud-e védeni bennünket a szolgálat? – kérdezte a KISZó Natalija Batirt, a megyei állami katasztrófa-elhárítási szolgálat szóvivőjét.

– Mi mindennel foglalkozik a szolgálat?
– Feladataink közé tartozik a lakosság felkészítése a rendkívüli állapotra (fegyveres összetűzés, katasztrófa és más vészhelyzet), az élet megóvására, valamint a létfenntartáshoz szükséges anyagi javakat veszélyeztető hatások elleni védelem. A mi dolgunk továbbá a tűzből és vízből mentés, a károk megelőzése, felszámolása és csökkentése, az egyéni védőeszköz-ellátás, a lakosság riasztása, a kitelepítés és a menekültek befogadása.

– Melyek a leggyakoribb, beavatkozást igénylő veszélyhelyzetek?
– Elmondom, mi mindennel foglalkoztunk a múlt évben, s az mindent elárul. Megyénkben 2017 folyamán több mint négyszáz rendkívüli helyzet adódott. Munkatársaink részt vettek 352 technikai jellegű baleset, gáz- és olajvezetékek meghibásodása, természeti csapások, áradás, viharkár következményeinek felszámolásában. Nagyon sok volt a tűzeset. Rohamkocsijaink mintegy kétezer alkalommal vonultak ki oltáshoz. Sok munkájuk volt a tűzszerészeinknek is, akiket 14 esetben riasztottak és közel 2500 robbanószerkezetet, zömmel háborúból visszamaradt bombát, lövedéket semmisítettek meg.

– Hogyan vészelték át a telet, és milyen tavaszra számítanak?
– A tél bár enyhe, de hosszú volt, s a hegyekben sok hó hullott, problémákat okozott a szélsőséges időjárás. A folyók áradásával is szembe kellett néznünk, hisz emberek javai forogtak veszélyben. Csapadékosnak ígérkezik a május, így készen kell állnunk az újabb árvizekre is.

– Korábban szó volt róla, hogy feladataik közé sorolják a menekültek befogadását.
– Országunkban háborús konfliktus van, mely miatt sokan kénytelenek távozni az érintett vidékekről. Más állami hivatalok, önkéntes szervezetek mellett mi is részt veszünk a hozzánk érkezők fogadásában, elhelyezésében. Jelenleg négyezernél több menekültet tartunk nyilván, akik közül legtöbben a Donec-medencéből jöttek. Szolgálatunkon belül egy lelki segélyszolgálat is működik, pszichológusok segítenek feldolgozni az átélt borzalmakat.

– Baj esetén hol találhatunk menedéket?
– Régiónkban több mint félezer óvóhelyet tartanak nyilván. Az ott-tartózkodáshoz azonban hiányoznak a legalapvetőbb feltételek: megoldatlan a szellőztetés, nincs ivóvíz és áram. Ezek rendbe tétele nem egyszerű feladat, sok pénzbe kerül. Mi besegítünk a munkába, és igyekszünk felkészíteni a lakosságot. Az iskolákban arra oktatjuk a gyermekeket, mit kell tenniük biztonságuk érdekében. A felnőtteknek pedig az elsősegélynyújtás fortélyairól rendezünk tanfolyamokat.

 

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó