Hagyományaink őriznek meg bennünket

Kitavaszodott, mindenki nagy örömére. Négy évvel ezelőtt a GENIUS Jótékonysági Alapítvány találóan adta a Szól a fülemüle! megnevezést az első kárpátaljai népzenei és néptánc tehetségkutató versenynek, ami immár negyedszer került megrendezésre.

A versenyre Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Átrium termében került sor. Mint azt Váradi Natália, a GENIUS Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója elmondta, idén 393 gyermek részvételével 44 produkciót láthatunk, ebből kb. húsz –100-110 – gyermek jut tovább. Ők május 11-12-én a Garaboj Zenekarral edzőtáborban vesznek részt a főiskolán, ahol a döntőre készítik fel őket.

– Örülünk annak, hogy továbbra is nagy az érdeklődés, hiszen tudjuk, a népzene a nemzet lelke, amit minden művelt nemzet igyekszik közkinccsé tenni. Mindig kitűzünk magunk elé egy álmot, egy célt, s kemény munkával, kitartással és türelemmel elérjük azt – mondta az irodavezető.

A verseny előtt Szilágyi Mátyás szólt a megjelentekhez. A beregszászi külképviselet vezetője kifejtette, örömteli és üdvözlendő a GENIUS Alapítvány által szervezett vetélkedő, hiszen az a céljuk, hogy a kárpátaljai magyar gyerekek megismerjék a magyar népzene és néptánc élő hagyományát. Hogy ők maguk is részévé váljanak ennek a csodálatos világnak. Fülöp Andrea, az Ungvári Főkonzulátus konzulja kiemelte, a néphagyomány megőrzése a nemzet fennmaradásának és fejlődésének a feltétele.

Dr. Orosz Ildikó rektor, a rendezvény házigazdája, a program ötletgazdája örömmel jegyezte meg, hogy a versenyzők évről évre szebbek, színesebbek, úgy néznek ki, mint annak idején nagymamáik, dédmamáik. Arra kérte a gyerekeket, mondjanak köszönetet tanáraiknak, akik egész évben szívvel-lélekkel foglalkoztak velük, a szüleiknek, hogy a házimunka helyett táncolni, szórakozni engedte őket, hangszert vettek és adtak a kezükbe. Illetve a támogatóknak, akik lehetővé tették, hogy ezen a szép tavaszi napon itt lehetnek gyönyörű viseletben, és felléphetnek a zsűri előtt.

Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára és Babják Edit, a Beregszászi Városi Oktatási Osztály vezetője köszönetet mondott a szervezőknek, akik szívükön viselik, hogy azok a fiatalok, akik tovább szeretnék vinni a kultúránkat és a néphagyományainkat, érezzék és lássák, nincsenek egyedül, van, aki felkarolja őket.
Váradi Enikő, a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai Kirendeltségének kulturális szervezője arról biztosított mindenkit, hogy a kirendeltség minden tőle telhető módon segíteni fogja ezt a kezdeményezést, hiszen az a céljuk, hogy minden olyan rendezvényt felkaroljanak, mely a kárpátaljai népművészeti táncházmozgalmat kívánja magasabb szintre emelni.

Végül, de nem utolsó sorban Sikentán Szilveszter, a Magyar Állami Népi Együttes néptáncosa a zsűri nevében szólt a versenyzőkhöz. Biztatta őket és várta a színpadra a fellépőket.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó