Külföld: nyaralni, nem dolgozni

Ha a külföldi utazás kerül szóba, a kárpátaljaiak többségének elsőre nem a tengerparti nyaralás, körutazás vagy városlátogatás ugrik be. Az elmúlt években Magyarország, Csehország, Oroszország, Ausztria, Németország és Anglia szerepel az első számú úti célok között, lubickolás és városnézés helyett azonban üzemlátogatás a program 12 órában. Viszont a magasabb jövedelem azt is jelentheti, hogy többen engedhetnek meg maguknak nyáron tengerparti nyaralást.

– A sajtóban azt lehet olvasni, hogy az előző évekhez képest az idén nőtt az utazási kedv, viszont ez nem mutatkozik meg az ungvári irodák forgalmában – nyilatkozta a KISZó-nak Fedor Valerij, az ungvári Terra Tour utazási iroda tulajdonosa. – A kilencvenes évek óta folyamatosan fejlődik az utazáskultúra, hiszen a nyugati országokhoz képest itt csak az utóbbi egy-két évtizedben kezdtek utazgatni az emberek. Jelentősen megakasztotta a piacot a politikai és gazdasági válság, a hrivnya romlása, amiből továbbra sem sikerült teljesen kikecmeregni. A vízummentesség tavalyi bevezetésével egyre népszerűbbek az európai úti célok. Spanyolországot tenném az első helyre, sokan érdeklődnek az Ibériai-félsziget iránt.

A nyaralási célpont kiválasztásában elsőrendű szempont a kedvező ár–érték arány, ami a kelet-európai üdülőknél igen kedvező. Elsősorban emiatt töretlen a bolgár tengerpart sikere a turisták körében. Közel van, biztonságos, könnyen elérhető, sok-sok szálláshely közül lehet választani, és az árak is jók.

Az öreg rókának számító utazásszervező elmondta, sokan jönnek be hozzá azzal, hogy Horvátországba látogatnának ugyanis sok jót hallottak az Adriáról. De amikor szembesülnek az árakkal, hamar letesznek róla. A magas árfekvés azzal magyarázható, hogy a nyugat-európai turisták, elsősorban a németek és az osztrákok, felverték az árakat, hozzájuk nagyon közel van és, ami a legfontosabb, biztonságos. Utóbbi szempont nálunk sokadrendű az úti cél kiválasztásánál, az ár az elsődleges szempont, és mivel Bulgária mellett a repülős utak közül Törökország és Egyiptom kínálja a legkedvezőbb utazásokat, ezért is töretlen a népszerűségük. Persze nem mindenki fordul utazási irodához, sokan azzal spórolnak, hogy a világhálón egyedül szervezik meg a nyaralást.

Arra a kérdésre, hogy többet költenek-e az idén a nyaralni vágyók, a szakember azt válaszolta, kénytelenek, hiszen minden éven 10-15 százalékkal emelkedtek az árak. Az a tapasztalat hogy, az utazni vágyók egyre inkább kihasználják a januári-márciusi időszak előfoglalási kedvezményeit is, jegyezte meg, többen már az év elején kifizették a teljes nyaralási csomagot. Európai úti célok esetében 10, török és egyiptomi pihenés esetén akár 30-40 százalékost is meglehet így spórolni. De még most is lehet kedvezményes utakat találni.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó