Isznak és … vezetnek

Kárpátalja közútjain nemcsak a méretes kátyúk jelentenek veszélyt a szabályosan közlekedőkre, hanem az ittasan volánhoz, ülő felelőtlen embertársaink is. Nem múlik el nap, hogy a járőrök ne állítanának meg alkoholmámorban leledző sofőröket, akik sokszor okoznak balesetet, veszélybe sodorva a saját és mások életét is.

A legutóbbi hétvégi napokon különösen sokan vezettek ittasállapotban. A rendőrök a Beregszászi, a Huszti, a Nagyszőlősi, a Nagybereznai, a Rahói és az Ungvári járásban kapcsoltak le a szabályokra fittyet hányó autósokat, motorosokat.

Ugocsa közútjain három részeg gépkocsivezetőt „meszeltek le” a zsaruk. Felsőveresmart (Velika Kopanya) belterületén rövid idő alatt két szeszmámorban úszó autós akadt fenn az ellenőrzésen. Egyikük Renault Megane, a másik VW T4 volánjánál ült. A járművekben csupa fiatal utazott, valamennyien túl vidám hangulatban, és nem is gondoltak arra, hogy az életükkel játszanak. A rendfenntartók azért állították meg őket, mert nem működött az irányjelzőjük. A láthatóan bódult sofőrök nem voltak hajlandók felmutatni a jogosítványukat, és az alkoholtesztbe sem egyeztek bele. Ezért az egyenruhások tanúk jelenlétében felvették a jegyzőkönyvet és nem engedték, hogy a részegek tovább vezessék autójukat. A harmadik ügyfél lakossági bejelentést követően Onokon akadt horogra. Ő beismerte a szabálysértést és a vérvizsgálatnak is alávetette magát. Ez azonban nem mentette meg a jogosítványa bevonásától és a közigazgatási bírságtól.

Már sötétedett, amikor a Beregszászban járőrözők felfigyeltek egy kivilágítatlan VAZ-2101-re. Az autót egy helybeli férfi vezette, aki nemcsak ittas volt, jogosítvánnyal sem rendelkezett. A vérvizsgálaton való részvételt azonban megtagadta.

A beregszászi járási Alsóremete lakosa ráfizetett az alkoholmámorban való járművezetésre. Kawasaki qvadjával betonoszlopnak ütközött. A sérültet kórházba szállították, ahol megállapították, hogy 2,2 ezrelék a véralkoholszintje.

Az esetben vizsgálódó rendőrök kiderítették, hogy a fiatalember rövid időn belül másodszor ült ittasan kormányhoz. Tette ezt annak ellenére, hogy az első alkalmat követően bevonták a vezetői engedélyét.

Az ilosvai kapitányságra Dolháról telefonáltak, hogy verekedés tört ki az ottani kocsmában. Mire a kiküldött akciócsoport a helyszínre ért, már csak a szemtanúk voltak ott. Ők elmondták, hogy a bunyósok be voltak rúgva, ennek ellenére autóba ültek. A rend őrei nem sokkal később megállították a szóban forgó járművet. A Mercedes Sprinter sofőrje alig állt a lábán, mégis tagadta, hogy ivott volna. Az alkoholteszttől elzárkózott és a jogosítványt sem volt hajlandó felmutatni. Az illetőt előállították a járási kapitányságra, ahol jegyzőkönyvbe vették a cselekedetét és ittas vezetés, valamint garázdaság miatt eljárást indítottak ellene.

Az ungvári rendőröket a megyei kórház baleseti osztályáról értesítették, hogy beszállítottak hozzájuk egy balesetet szenvedett nőt. A súlyosan sérült személy szerencsére kihallgatható állapotban volt. Közölte, hogy a Kapos utcában kerékpárral közlekedett, amikor egy Peugeot elgázolta. Az autó megállás nélkül tovább hajtott. A közúti járőrszolgálat nyomban kiadta a körözést a cserbenhagyó ellen, és néhány órával később sikerült is megtalálni. Az elkövető beismerő vallomást tett. A gépkocsit lefoglalta a rendőrség, az ügyben folytatják a nyomozást.

Vizsgálatot indítottak a munkácsi járási Szernyén történt karambol ügyében is. Itt a kora esti órákban egy VAZ 2107-est vezető 42 éves férfi okozott balesetet. Az illető betonoszlopnak hajtott, s az ütközés következtében a jármű felborult. A szerencsétlenségben a sofőrön kívül megsérült egy 13 és egy 35 éves barkaszói lakos is.

Ez az elmúlt hét nem teljes baleseti krónikája. A szabálysértők között sajnálatos módon sok a huszonéves férfi. Már a 10 200 hrivnyás büntetés sem riasztja el az autósokat a poharazgatástól. Sőt, annak sincs igazán visszatartó ereje, hogy a második lebukást követően a bírság megduplázódik és a jogosítványtól három évre búcsút kell venni.

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó