Szellemi és lelki megerősítés

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem (EPMSZ) civil szervezet, amelyet Nyugat-Európában élő protestáns, egyben ökumenikus gondolkodású magyar értelmiségiek 1969-ben vallásos, tudományos és kulturális célok megvalósítására alapítottak. A Szabadegyetem fontos feladatának tekinti a Kárpát-medencében a párbeszéd és kölcsönös megértés erősítését, és a szabad, független fórum fenntartását.

Az EPMSZ évente egyszer, tavasszal különböző helyszíneken Akadémiai Napokat rendez. E tanulmányi héten a szakemberek előadásai, a kerekasztal-viták és a munkacsoportok, az egyetemes emberi, kivált a magyarságot érintő kérdésekkel foglalkoznak, különös tekintettel korunk tudományos, teológiai és kulturális kihívásaira. Április 27. május 3. között Kárpátalján voltak e rendezvények. Az egy héten át tartó eseménysorozaton a vidékünkre látogató vendégek betekintést nyerhettek az itteniek életébe, kultúránkba, hagyományainkba.

– Elgondolkodtató lehet számunkra, hogy milyen szerepe van a protestánsoknak a mai társadalmi életben. Úgy gondolom, a mai világban igen sok bölcsességre van szüksége az embernek, hogy helyesen találja meg az irányt. Ha azt, nézzük mit tettek az elődeink, nekünk is helyesen kell folytatni a fonalat – emelte ki köszöntőjében Héder János, a Kárpátaljai Református Egyház főjegyzője a makkosjánosi Helikon Hotelben megtartott megnyitón.
Szilágyi Mátyás, a beregszászi külképviselet főkonzulja elismerését fejezte ki az EPMSZ vezetőinek, a szervezőknek a rendkívül impozáns, tartalmas programok, előadássorozat és kulturális rendezvények koncentrált felvonultatása okán. Kihangsúlyozta, a gazdag programsorozat egyben ünnepélyes tiszteletadás a magyar nemzet kárpátaljai nagyjai, ősei, mártírjai előtt.

– A közel negyvenéves múltra visszatekintő EPMSZ kárpátaljai terjeszkedése egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Örömteli, hogy a határok által szétválasztott magyarság szellemi és lelki erősítésére itt, Makkosjánosiban, valamint a környékbeli magyar településeken kerül sor – mondta Orosz Géza, Beregszász alpolgármestere, aki szintén méltatta a nívós rendezvényt.

Varga Pál, az EPMSZ elnöke kifejtette, a Kárpát-medence egyik fontos állomása Kárpátalja. Az ott élők ezáltal úgy érzik, hogy a látható magyar kultúra nemcsak egyetlen országra, az anyaországra vonatkozóan érvényesül, hanem minden magyar számára, bárhol is éljen.

Braun László, az EPMSZ Kárpátaljai Egyesületének elnöke házigazdaként köszöntötte a vendégeket.
– Izgalommal és várakozással telve készültünk a találkozásra, hiszen nem másra vállalkoztunk, mint a kárpátaljai magyarság bemutatására. Szervezés közben tudomásul kellett vennünk, hogy ez nem teljesen sikerülhet, ugyanis nem vagyunk annyira kicsik, hogy egy hét leforgása alatt teljes képet nyújthassunk magunkról – fejtette ki Braun László.

Bár valóban igaz, hogy egy hét nem elég arra, hogy a vendégek mindent megtudjanak rólunk, ám a szervezők igyekeztek széleskörűen bemutatni Kárpátalját. Számos programot, kirándulást, konferenciát szerveztek. Vendégeink jártak Ungváron, Szürtén, Kisszelmencen, Nagybégányban. Előadásokon vehettek részt, melyeket vidékünk elismert történészei, kutatói tartottak. Megtekinthették a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház által bemutatott Zoltán újratemetve című előadást, a záróesten a helyi borok kóstolásánál a BorzsaVári népi zenekar tette még vidámabbá az amúgy is jó hangulatot.

Hegedű Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó