Nagy lépés kis cipőben

Szerdán kerültek átadásra az első Ovi-Sport pályák Kárpátalján, s ezzel együtt a külhoni magyarság körében is. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program újabb mérföldkőhöz érkezett. Buzánszky Jenő, az Aranycsapat egykori tagjának és a Nemzet Sportolójának álma, miszerint az Ovi-Sport programot ki kell terjeszteni a határon túli magyarokra is, Munkácson és Nagydobronyban valósult meg először. Munkácson körülbelül 300, míg Nagydobronyban 176 óvodást csatolnak a Magyarországon 2011 óta működő Ovi-Sport láncolathoz.

A történelmi jelentőséggel bíró eseményt megtisztelte jelenlétükkel Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa, Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Tóth Miklós megyei képviselő, Viktor Mikulin, a megyei közigazgatás megbízott elnöke, Buhajla József, az Ungvári Magyar Főkonzulátus főkonzulja, Losonczy Zoltán, az Aranycsapat Emlékév testület elnöke, ifj. Buzánszky Jenő és felesége az Ovi-sport Közhasznú Alapítvány alapítói jogainak gyakorlója, Dr. Molnár Andrea, az Ovisport Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, Magyar Zoltán, a magyar válogatott korábbi technikai igazgatója, Popka János, Nagydobrony polgármestere, Kolozsi András, a nagydobronyi református gyülekezet vezető lelkésze és még sokan mások.

– A nemzeti emlékezet egyáltalán nem a múltba tekintés, egyáltalán nem csak a múltból táplálkozik, hanem elsősorban a jelen és főleg a jövő irányába mutatja meg az utat. Ma látszólag egy újszerű óvodapedagógiát és mozgáskultúrát fejlesztő sportlétesítményt adunk át itt, Nagydobronyban, Kárpátalja legnagyobb magyar lakta településén. Az óvodapedagógiai program itt, Kárpátalján a három történelmi egyházzal és elsősorban a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel karöltve zajlik, és nem nélkülözheti azokat a folyamatokat, amit egy ilyen pálya ad. Ha Magyarország meg tudja őrizni a gyarapodást, ami évek óta jellemzi, akkor ma már természetes, hogy ebből a határon túli részeknek is juttat. Csak akkor lehetünk egy nemzeti közösség tagjai, ha nemcsak a rosszat, hanem a jót is megosztjuk egymással – emelte ki Grezsa István kormánybiztos.

Orosz Ildikó az egész kárpátaljai magyar közösség nevében mondott köszönetet a projekt támogatásáért.

– A sport, a testmozgás szeretetére való nevelés különösen fontos a huszonegyedik században, hiszen a gyerekek alig mozdulnak ki a számítógép vagy mobiltelefon elől. Egyre több tehetséggondozó intézmény kerül Nagydobronyba, melynek ez a sportpálya egyik alapozó láncszeme lesz – fejtette ki a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke.

Az Ovisport Közhasznú Alapítvány 2011-ben alakult meg Buzánszky Jenő által azzal a céllal, hogy intézményen belül egyfajta sportágspecifikus testnevést tudjon megvalósítani. Magyarországon már több mint 260 pályát adtunk át. Ez itt Nagydobronyban a 265-ik átadott pálya az alapítvány által.

Buzánszky Jenő a halála előtt meghagyta a fiának és nekem, hogy ezt a programot terjesszük ki a határon túli ovisokra is. Többször kerestük annak az útját és módját, hogyan tudjuk ezt ténylegesen eljuttatni a határon túli magyarokhoz.Ezért örültünk, amikor a magyar kormány meghirdette a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot és ehhez csatlakozni tudtunk – mondta Dr. Molnár Andrea, az Ovisport Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az elhangzottakhoz ifj. Buzánszky Jenő hozzátette, hogy édesapjának az utánpótlás biztosítása és a határon túli magyarok helyzete volt a szívügye. A Nemzetpolitikai Államtitkárságon és a Bethlen Gábor Alapon keresztül elértük, hogy a határon túli magyaroknak is ugyanazokat a feltételeket biztosítsák, mint határon belül. Azt szeretnék, hogy a mozgás beépüljön a gyerekek mindennapjaiba.

A magyar kormány ötven millió forinttal támogatta a beruházást. Az összegből négy Ovi-Sport pálya átadása válik lehetővé. A munkácsin és nagydobronyin kívül a későbbiekben Visken és Tiszapéterfalván kerül sor erre. A sportpályán kívül az óvodák egy módszertani magyar sarokkal is gazdagodtak, melyek főként fejlesztő játékokat tartalmaznak.

A Nagydobronyi Napsugár Óvoda nevében Ráti Mária, az intézmény igazgatónője és maguk a gyerekek is köszönetet mondtak. Az ünnepélyes átadást követően az óvodások máris birtokukba vették a pályát.

Bara Tünde

Forrás:

KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó