Az Ungvári Magyar Ház avatása – képekben!

Amint arról a KISZó Online már beszámolt, Kijev és Rahó után Ungváron már a harmadik Magyar Házat adták át. A megyeszékhelyen felavatott új kulturális központ székhelye lesz az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetségnek és lapunk szerkesztőségének, a Kárpáti Igaz Szónak is.

A magyar kormány 2016 őszén fogadott el programot a Magyar Házak létesítéséről, amely közösségi terek, kulturális központok kialakítását tűzte ki célul Kárpátalján a nemzeti identitás megőrzése érdekében. Jelképes, hogy Kárpátalján az első Magyar Ház Rahón létesült idén márciusban – előtte tavaly ősszel a kijevi magyarság kapott saját székházat –, vagyis a projekt a Tisza forrásvidékén, a történelmi Magyarország legkeletibb szegletében indult útjára.

A mostani ungvári átadáson Grezsa István, a kárpátaljai kormánybiztosság vezetője elmondta, mindig jó érzés a magyar kormányt képviselni ott, ahol építenek valamit, de az Ungvári Magyar Ház – amely egyben az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) székháza és a centenáriumához közelítő, legidősebb kárpátaljai lap, a Kárpáti Igaz Szó szerkesztőségének új otthona is lesz – átadásának különös jelentősége van, mivel jelzés értékű, hogy olyan időkben avatnak új létesítményt Kárpátalján, amikor Magyarország és Ukrajna kapcsolatai nem a legjobbak. A kormánybiztos kijelentette: az avatás egyúttal jelezni kívánja azt a magyar politikai akaratot, hogy a jogok korlátozására építkezéssel kívánnak válaszolni.

Forrás:

KISZó/Zunko Barnabás fotósorozata

Post Author: KISZó