Miben másak a mai édesanyák?

Anyák napja az egyik legmeghatóbb ünnepünk, hiszen az előtt az ember előtt tisztelgünk, akinek nem csupán születésünket köszönhetjük. A világ valamennyi pontján számon tartják ezt a jeles napot. Magyarországon május első, Ukrajnában második vasárnapján méltatják az édesanyákat. Próbáltunk utánajárni, vajon mennyit változott a szerepük az utóbbi időben? A KISZó Natalja Brataszjukot, az Ukrán Pszichoterapeuták Kárpátaljai Egyesületének pszichológusát kérdezte a témában.

– Úgy tartják, az anyaság a világ legszebb hivatása. Ugyanakkor egyértelműen a legfelelősségteljesebb és legnehezebb is. Mitől függ, hogy kiből lesz jó édesanya?
– Ezt a szerepkört mindenki a családjában látott modell szerint másolja. Egyes kislányok gyakrabban játszanak babás-mamást, mint kortársaik, ami az anyaságra való hajlam egyik jele. Az anyaság a maga nemében tehetség. Egyesek korábban, mások később nőnek fel ehhez a szerephez, de fontos, hogy a megfelelő időben történjen a gyermekvállalás. Hogy ez az idő kinél mikor jön el, az a környezete hagyományaitól, kultúrájától, szociális helyzetétől függ.

– Az utóbbi időben kitolódott a gyermekvállalás ideje. Ennek pozitív vagy inkább negatív vetülete van?
– Ez a modern kor szava, ugyanis számos hölgy előbb az önmegvalósításra törekszik, s csak ezután vállal gyermeket. Jó ez vagy sem? Azt mondanám, el kell fogadnunk. A nőgyógyászok szerint a szülésre legalkalmasabb időszak a 20-25. életév, ugyanis a női szervezet ezután elkezd öregedni, s vele együtt a petesejtek is. Gyakori a kérdés: karrier vagy gyerek. De mivel van választásuk, nincs ezzel semmi baj.

– Milyen új kihívásokkal szembesülnek a jelenkori anyukák, milyen elvárásoknak kell megfelelniük?
– Korunk azt várja el tőlük, hogy lehetőleg sikeres, munkabíró gyerekeket neveljenek. Ennek próbálnak megfelelni, amikor számtalan szakkörrel, magánórával terhelik le csemetéiket. A lelkiviláguk ápolására sajnos jóval kevesebb időt fordítanak, emiatt lesznek frusztrált, idegileg labilis felnőttek. Családanyának lenni ma folyamatos, szabadnap nélküli munkát jelent. Hogy ez mennyire megerőltető, az egyénenként változó.

– Kárpátalján az utóbbi három évben visszaesett a születések száma. Míg korábban 18 ezer, most már csak 14 ezer baba születik évente. Lehet-e ösztönözni a hölgyeket az anyaságra?
– A gazdasági helyzet javításán túl az anyaságra ösztönzés lényege a nők saját egészségükhöz való tudatos viszonyulása. Ahhoz ugyanis, hogy a jövőben egészséges gyermekük szülessen, felelős nemi életet kell élniük, rendszeresen el kell járniuk a szűrővizsgálatokra, s nem árt kerülni a mentális túlterhelést sem.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó