Az anya–lánya összhang megteremtéséről

Az édesanyáknak oly sok szerepben kell helytállniuk. Azon túl, hogy féltő szülőként, gondoskodó anyaként, példamutató nőként vagy gondtalan hölgyként kell viselkedniük, az sem árt, ha a legjobb barátnő funkcióját is betöltik. Az anya és lánya közti harmonikus kapcsolat felbecsülhetetlen. Ehhez azonban mindkét fél türelme és erőfeszítése szükséges.

Kurendás Szilvia három gyermeket nevel. A nevetlenfalui fiatalasszony a jó kapcsolatot ápol az édesanyjával, főleg szakmai téren kéri ki a tanácsát. Emlékszik, a huszonnyolc évvel idősebb anyukája nagyon féltette, a megszabott időpontra mindig haza kellett érnie. Ha csak egy percet is késett, megdorgálták. Amióta maga is anya lett, rájött, ő ugyanúgy félti a gyerekeit.

– Két lánya is van, meséljen róluk, hogyan tud velük szót érteni?

– Violetta 11 éves, a nevetlenfalui művészeti iskola növendéke, hegedülni tanul már negyedik éve. Nagy állatbarát. Ha egy kóbor jószággal találkozik, azonnal haza szeretné vinni. A nagyobbik lányom, Anett 15 éves lesz augusztusban. Majdnem egy napon születtünk, huszonöt év különbséggel. A természetünk is nagyon hasonlít. Ő a Tiszapéterfalvai Református Líceumban tanul. Komolyan foglalkozik a festőművészettel és a grafikával. Mindkét lány művészi hajlamú, viszont nagyon különbözőek. Könnyen szót értek velük, tudják, ha szót fogadnak, meglesz a jutalmuk. Talán azt tudnám tanácsolni az anyukáknak, hogy többet beszélgessenek lányaikkal, támogassák őket, és ők ezt viszonozni fogják. Szülőként én vagyok az engedékenyebb, a gyerekeim tudják, előbb velem kell megtárgyalni a dolgokat, aztán apuka is rábólint. De a lányokkal az édesapa is engedékenyebb.

– Ha látná, hogy titkolóznak a lányai, hogyan reagálna rá, és hogyan oldaná meg a helyzetet?

– Azonnal rájövök, ha nem mondanak igazat. Olyankor figyelmeztetem őket, és rákérdezek, miért nem beszélnek velem nyíltan? Megmagyaráztam nekik, hogy nem csak édesanya vagyok számukra, hanem a legjobb barátnőjük is. Ha valami bántja őket, nekem mondják el elsőként, mivel az édesanya nem neveti ki a gyermekeit, mindenből csakis a legjobbat kívánja nekik.

– Mivel okozzák a legnagyobb fájdalmat a gyermekei?

– Nem volt még rá példa, hogy szánt szándékkal fájdalmat okoztak volna. Viszont a nagyobbik lányommal egyszer konfliktusba keveredtünk a barátnők miatt, ami mindkettőnknek rossz érzés volt. De ez segített abban, hogy rájöjjön, én mindenben a segítségére leszek, megértem őt és támogatom. Azóta mindig kikéri a véleményemet, mielőtt döntene.

Sápi Éva és anyukája között olyannyira elmosódik a tizenkilenc év korkülönbség, hogy egyre gyakrabban gondolják őket testvéreknek. A tizennyolc éves lány bizalmas és szoros kapcsolatot ápol anyukájával, de természetesen előfordul, hogy vitatkoznak valamin.

– Mi okoz konfliktust köztetek?

– A felnőtté válás küszöbén nehéz bárki véleményével vagy tanácsával egyetérteni, ha az ellentmond a sajátunkkal – jegyzi meg a szőlősgyulai lány. – De ilyenkor mindig észben tartom, hogy édesanyám csak jót akar nekem, ezért mindig meg kell hallgatnom, még ha nem is értek egyet vele. Hálás vagyok, hogy bármiben számíthatok rá.

– Volt olyan időszak, amikor úgy érezted, eltávolodtatok egymástól, és ha igen, akkor ennek mi lehetett az oka?

– Nem hiszem, hogy valaha is túlságosan eltávolodtunk volna egymástól, viszont évekkel ezelőtt volt valami hasonló. Ez akkor történt, mikor az öcsém megszületett. Normális, hogy olyankor mindenki a csecsemőre figyel, miatta jönnek látogatóba a rokonok, ismerősök, őt tartják a karjaikban a szülők. Az idősebb gyerek ekkor úgy érzi, hogy ő teljesen háttérbe szorul, őt talán már nem is szeretik. Így éreztem én is. Ez 11 évvel ezelőtt történt, ekkor második osztályos voltam, de még mindig tisztán emlékszem rá. Ekkor tudatosult bennem, ezután semmi nem lesz olyan, mint régen. Viszont ezen hamar túlléptem.

– Szerinted mi a kulcs a jó anya–lánya kapcsolathoz?

– Elengedhetetlen a bizalom és a rendszeres beszélgetés. A lány részéről fontos, hogy nyitott legyen, könnyedén tudjon társalogni bármiről az édesanyjával. Véleményem szerint az édesanya részéről is hasonló a helyzet: neki is nyitnia kell különböző témák felé, amelyek érdeklik a gyermekét, hogy el tudja mondani saját véleményét vagy tanácsot tudjon adni. Úgy gondolom, ha mindez működik – a bizalom, kölcsönös érdeklődés, nyitottság, kommunikáció –, akkor egy édesanya jól kijön a lányával. Néha mi is szoktunk vitatkozni, de egy-két óra elteltével el is felejtjük. Legtöbbször abban nem értünk egyet, hogy milyen ruhát vegyek fel. Mint általában az anyukák, édesanyám szerint is melegen kell öltözni. Sok esetben ezen vitázunk kicsit.

– Mi az, amiről szerinted – az anyukák érdekében is – jobb, ha nem beszél egy lánygyermek?

– Minden édesanyának joga van tudni egy bizonyos életkorig, hogy mikor mit csinál a gyereke. Fontos is, hogy elmondjuk szüleinknek, hová megyünk és kikkel, viszont vannak olyan esetek, amikor elhallgatunk dolgokat. Szerintem leggyakrabban a fiús sztorikat hallgatják el a lányok. Jobb, ha nem tudják az édesanyák, kivel ismerkedtünk meg, míg nem fordul komolyra a dolog, vagy talán nem is fog. Az ilyen témákban ott vannak a barátnők, akik meghallgatnak netán tanácsot is adhatnak. De ismerek több olyan lányt, akik az ehhez hasonló témákat is megosztják édesanyjukkal.

A tizenhét éves Sass Anna nem érzi azt, hogy közte és a húga között különbséget tenne az édesanyja. Réka még csak tízéves, így neki teljesen más a viszonya az édesanyjukkal.

– Milyen közös programjaitok vannak anyukáddal?

– Együtt szoktunk főzni, közösen végezzük a házimunkát, de olykor egy sima beszélgetés vagy esti filmnézés is nagyon jó programnak bizonyul. Olykor együtt szépülünk, vásárolunk, relaxálunk, nagyon szeretünk együtt lenni – meséli az édesanyjánál közel huszonhat évvel fiatalabb kaszonyi lány.– Anya számomra abszolút példaképnek számít. Sok mindent tanulhatok tőle. Ő az, aki megtestesíti az igazi nő és az igazi anya fogalmát. Hullámzóa a viszonyunk, viszont mindent meg tudunk beszélni. Amikor elkezdtem kamaszodni, úgy éreztem, távol vagyunk egymástól, de azóta jó irányba változtak a dolgok, komolyodtam picit. Anno gyakran visszafeleseltem, ez azonban már nem jellemző.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó