Terítéken a szívgyógyítás aktuális trendjei

Az elmúlt hétvégén IX. alkalommal került sor Ungváron arra a nemzetközi kardiológiai szimpóziumra, melynek a szív- és érrendszeri megbetegedések gyógyításának legújabb ukrajnai és külföldi trendjei, a halálozások arányának csökkentése szerepelt a napirendjén. A tanácskozást dr. Riskó Sándor kardiológus, az Ungvári Nemzeti Egyetem docense, a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács orvosi szekciójának vezetője és kollégái szervezték.

– A tudományos-gyakorlati fórum témája rendkívül aktuális napjainkban, hisz köztudott, világszerte, azon belül Ukrajnában is megállíthatatlanul nő a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők és ezen okból elhunytak száma. Sajnos, megyénk sem jelent ez alól kivételt. Az egyik leginkább elterjedt szív- és érrendszeri megbetegedés a magas vérnyomás. A felnőtt lakosság kétharmada szenved tőle. Kárpátalján a halálesetek 66 százaléka a szívbetegségek miatt következik be, évente 7,5–8 ezren hunynak el ezek következményeként. Rendkívül fontos, hogy a szakember kollégák egymás tapasztalataiból tanulva újabb és újabb gyógyeljárásokat sajátítsanak el, így téve hatékonyabbá a kezelést – mondta el a Kárpáti Igaz Szónak Riskó Sándor.
A szimpóziumon a helyi szívdoktorok online értekezhettek a szakma kijevi, lembergi, odesszai, harkivi és dnyiprói jeles képviselőivel. A résztvevők a délelőtt folyamán látogatást tettek a megyei kardiológia gondozóba, ahol Roman Szoszkida főorvos, valamint dr. Ráti Róbert szívsebész kalauzolásával megismerkedhettek az intézmény legújabb kezelési módjaival. A tanácskozás főelőadójának Csanádi Zoltán professzort, a Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikájának igazgatóját, a Magyar Kardiológiai Társaság leendő elnökét kérték fel, akit az itt szerzett tapasztalatairól kérdeztük.
Milyen benyomása, véleménye alakult ki a megyei gondozóban folyó munkáról?
– Érdekes és tanulságos volt a látogatás. A kardiológiának minden fontos ága vagy már megvan és művelik, vagy azt tervezik, hogy hamarosan művelni fogják. A legfontosabb, hogy az akut infarktus ellátására, az akut koszorúér-beavatkozásokra van lehetőség. Láttam a szívkatéteres labort, a műtőt, beszéltem több kollégával. Úgy látom, a szívműtétek terén majdnem mindent el tudnak itt végezni, amit a világ más tájain működő kórházakban. A beavatkozások száma terén nyilván van még mit fejlődni, az itteni lakosságszámhoz képest túl kevés a műtétek aránya, ez viszont a finanszírozási hiányból fakad. A kardiológia, a szívsebészet az egyik legnagyobb ráfordítást igénylő ágazat. Tervezik még az elektrofiziológiai vizsgálatokat, tehát a szívritmuszavar katéteres kezelését, ami különösen kedves nekem, mivel ez a szűkebb szakterületem. Úgy gondolom, jó irányban mennek a dolgok a központban.

Milyen együttműködést tud elképzelni a kardiológiai gondozóval?
– Elsősorban oktatás szempontjából tartom lehetségesnek a közös munkát, nagyon szívesen cserélünk tapasztalatot Debrecenben az itteni kollégákkal. Ha igénylik, segítek eljutni más szívcentrumokba is a kárpátaljai doktoroknak. Amennyiben új eljárásba kezdenek, akár jómagam is eljövök és segédkezem annak elsajátításában, például a tervezett katéteres aritmia vagy a katéteres aortabillentyű műtétekben, amit Debrecenben már jó ideje sikerrel végzünk.

Az ön által vezetett klinika milyen aktuális problémákkal küzd?
– Ha iksz mennyiségű állami támogatást kapunk, akkor iksz plusz kellene, tehát az soha nem elég. Az orvoshiányról sokat hallani Magyarországon, de az én klinikámon szerencsére ez nem érzékelhető. Tőlünk nem ment el orvos, minden státusz be van töltve. Más kérdés, hogy a feladataink viszont napról napra nőnek. Intézetünkben közel 70 orvos van, de a rendeltetésünkhöz képest – hisz egyetemi centrum lévén a gyógyításon kívül oktatással és kutatással is foglalkozunk –, időnként azt találjuk, hogy nehéz egy adott feladatra embert találni. Napról napra nő az igény a kardiológiai ellátásra, nagyon sok a nehéz beteg. Mivel emelkedik az életkor, az idős emberek egészségügyi, közte szívproblémái is egyre nagyobb terhet jelentenek.

– Első ízben járt Kárpátalján, hogy érezte magát vidékünkön?
– Nagyon nagy öröm volt számomra előző este találkozni a kárpátaljai magyar kardiológusokkal, akiket részben már ismertem, mivel a Magyar Kardiológiai Társaság tagjaként időnként eljönnek Debrecenbe vagy Balatonfüredre, ahol a Társaság éves kongresszusait tartja. De így, egy csapatként, most tudtam velük először találkozni, ami nagy élmény volt, rengeteg téma jött elő mind a kardiológián, mind egyéb területen. Nagyon szeretném ezt a kapcsolatot fönntartani velük itt és odahaza is.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó