Kitől vonhatják meg a szubvenciót?

A kormány ismét egy sor változtatást eszközölt a szubvenció terén, aminek kapcsán várhatóan a támogatottak 15 százalékának újra igényelnie kell majd azt, tájékoztatott a szociálpolitikai minisztérium.

Kárpátalján a mögöttünk álló téli időszakban 147 855 háztartás volt jogosult a kommunális díjak után járó támogatásra. Míg a szociális szervek korábban évente egyszer, májusban döntöttek a következő évi támogatásról, most már évente kétszer, májusban és októberben számolják fel annak összegét. Azoknak, akiknek a családi összetételében nem történt változás, nem ejtettek meg nagy értékű vásárlást, automatikusan meghosszabbítják a jogosultságát, ám vannak kategóriák, amelyek nem számíthatnak rá.

Ki nem jogosult ezentúl a támogatásra? Nos, az állami szervek figyelembe veszik a család anyagi helyzetét. Akinek például öt évnél újabb személygépkocsi van a tulajdonában – kivéve azt az autót vagy robogót, amelyet a szociális védelmi szervek utaltak ki –, nem számíthat szubvencióra.

Ugyancsak elesnek tőle azok, akik bérbe adják valamely tulajdonukat, lakást stb., amit az igénylőlap pluszbevételek rubrikájában fel kell tüntetniük. Akkor sem jár a támogatás, ha a lakás területe nagyobb 120, a ház pedig 200 négyzetméternél. Ez a normatíva a családi típusú gyermekotthonokra és a nevelő családokra nem vonatkozik. A munkanélküli személyek csak abban az esetben kapnak engedményt, amennyiben be vannak regisztrálva a munkaközvetítőben. Azoknak, akiknek nincs hivatalos keresete Ukrajnában, vagy annak határain túl vállalnak munkát, a szociális szervek automatikusan havi 5286 hrivnyában állapítják meg a jövedelmét. Akiknek májusra kéthavi kommunális díj elmaradásuk lesz, és azt nem törlesztik júniusig, újfent kérvényezniük kell a szubvenciót.

Az új rend szerint csökkent a fűtésre használható áram és gáz mennyisége. A valós fogyasztás alapján határozzák meg az erre megítélt összeget, 1 négyzetméternyi lakterületre 4,5 köbméter gáz és 30 kW/h áramot számolnak fel.

A normán felüli lakterületre legfeljebb 30 százalékkal magasabb szubvenciót ítélhetnek meg.

Az ország más területeiről áttelepült migránsoknak nem kell lakásbérlési szerződést bemutatniuk a támogatás igénylésekor, elegendő egy kérvény és egy deklaráció, melyben fel van tüntetve a háztartásban élők száma, jövedelme.

Friss információ továbbá, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is premizálják azokat, akik takarékoskodni tudtak a mögöttünk álló fűtési szezonban. A 150 kW/h áramot vagy 100 köbméter gázt megspórolt háztartások 700 hrivnya „jutalmat” kapnak, amennyiben azt szeptember 1-ig igénylik a lakhelyük szerint illetékes szociális védelmi osztályon. A vidéken élők az újonnan alakult kistérségi hivatalokba is benyújthatják a szubvencióval kapcsolatos dokumentumaikat, melyek majd továbbítják azokat a szociális szervekhez.

A minisztérium közleménye szerint a következő fűtési szezonban várhatóan már készpénzben utalják a támogatás összegét a háztartásoknak.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó/Zunko Barnabás fotója

Post Author: KISZó