A csillagvadász

Nyistyák Viktor a kaszonyi középiskola egyik büszkesége. 11-es az átlaga. Nagyon közlékeny, éles eszű, jó humorú kisfiú. A 4. osztályos tanuló kedvence a matematika, de a magyar nyelvet, és ahogy ő fogalmaz, a tudományos dolgokat is szereti.

– Például természetrajzból tanultunk a csillagászatról, azt nagyon élveztem. Van egy hasonló ötszáz oldalas könyvem, azt gyakran forgatom. De nyáron kisebb regényeket is olvasok – mondja. Elismeri, néha, amikor nagyon fáradt, nehezen áll neki a leckének, de többnyire élvezi a tanulást. Hétfőn és csütörtökön, órák után zeneiskolába megy, zongorázni tanul. Az énekkarnak is aktív tagja, mivel tanárai szerint, jó a hallása. Kedvence a rap és a digitális zene.

– Énekelni, szerintem, még nem tudok elég jól, de azért igyekszem. Szandi néni, a tanárom biztat, hogy ha sokat fogok gyakorolni, előbb-utóbb menni fog – magyarázza Viktor, akinek jelenleg három barátja van az osztályából: Molnár Erik, Kati István, Balog Bertalan. Ja és a 4.A osztályban is van egy jó cimborája, Hatalovics Alex. Nekik kicsit nehezebben megy a tanulás, ha nem figyelnek oda, vagy nem értenek valamit, szívesen kisegíti őket, mondja.

– Sokat focizunk együtt, imádjuk a lasztit. Régebben voltak osztálylabdák, de kipukkantak, a lányokét kértük kölcsön, de azok is mind kidurrantak. Most otthonról hoz valaki lasztit. Kedvenc csapatom? A Bayern München, a kedvenc játékosom Robert Levandovsky – meséli az ifjú sportember, akinek odahaza van egy hároméves öccse, Péter.

– Néha rosszalkodik, olyankor playstationt játszom vele. A Toy story meg a Tom és Jerry a kedvence, de van vagy 150 játékunk hozzá. Szeret olvasni. Másik kedvenc elfoglaltsága, hogy kémleli az eget, a csillagokat. Azt is meg tudja jósolni, mikor várható telihold.
– Kiszámolom, megtanultam hogyan kell. És közben figyelem, hogyan kisebbedik. Ma reggel is, amikor jöttem az iskolába, még fent volt a Hold, és láttam, hogy félig elfogyott.

A jó képességű kisfiú elmaradhatatlan résztvevője a tantárgyi vetélkedőknek: volt már a Zrínyi Ilona és a Terebesi Viktor matematika versenyen, a Drávai Gizella nyelvhasználati versenyen. Tavaly egy első és egy tizedik helyezést ért el.

– Építészmérnök szeretnék lenni, házakat terveznék. Vagy amolyancsillagászféleség. Majd ha dolgozni fogok és összegyűjtök egy kis pénzt, elutazom az Egyesült Államokba a NASA-ba. Onnan sok szondát indítanak, azokat megnézném közelebbről is – árulja el terveit a céltudatos fiatalember.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó