A szerencsés Tiszahát

A polgári védelem világnapja alkalmából minden évben katasztrófa- elhárítási, az életben maradás feltételeinek biztosításáról szóló elsősegély- nyújtási és egyéb rendezvényt szerveznek világszerte. Kárpátalján is számos terepgyakorlatot, lakossági fórumot és iskolai foglalkozást vezettek le ennek kapcsán. Az egyiken testközelből szemléltük a történéseket.

A Tiszapéterfalvai Kölcsey Ferenc Középiskolában a gyerekek az elsősegélynyújtás alapjait sajátítják el az osztálytermekben, amikor háromszor egymás után megszólal a csengő. Mindenki tudja a teendőt: légzésvédő maszkot fel, és irány a vészkijárat. Az udvarra érve osztályonként jelentést adnak arról, hogy mindenki épségben kijutott-e. A létszám hiánytalan, a gyakorlatnak ezzel vége.
Hirtelen azonban szirénázó tűzoltó tűnik fel a kanyarban. Nincs ok az aggodalomra, ez is csak az aznapi program része. A gyerekek nagy érdeklődésére a tűzoltóparancsnok minden tudnivalót elmond. A szakember elégedetten konstatálja, hogy valamennyien tisztában vannak a 101-es segélyhívószámmal, illetve azokkal a teendőkkel, amit a tűzoltó kiérkezéséig kell tenni. Miután minden kisdiák felpróbálta a tűzoltóruhát, és kívül-belül átvizsgálták a járművet, a KISZó újságírója is odaférkőzik a helyi tűzoltóállomás vezetőjéhez.

Szőke Szilárd és Baka Tibor

– Mennyire korszerűek a felszereléseik?
– Az autónk 45 éves. 1973-tól van szolgálatban – jegyzi meg a szakmában immár tizenhárom éve dolgozó Baka Tibor. – A bevetési ruháink viszont újak, négy évvel ezelőtt kaptuk őket ajándékba a derceni egyházi önkéntes tűzoltóságtól. Emellett Hollandiából is érkezett felszerelés. Százhatvan méter oltócsövünk van, amiből száz méter új. Az útviszonyok miatt a nagyszőlősi tűzoltóknak sajnos majdnem egy órába telik, mire kiérnek. Nekünk is nehéz a vonulás, de viszonylag hamar eljutunk a közeli falvakba. Tiszapéterfalva körzetéhez tartozik Tiszabökény Farkasfalvával, Péterfalva Tivadarral és Forgolány. Viszont közös megegyezés alapján a távolabbi településeknek is szoktunk segíteni, például súlyosabb esetekben Nagypaládra vagy akár Nevetlenfalura is kivonulunk, és fordítva. Ez azért is fontos, mert a vízmennyiség egy tűzoltóautóban csupán arra elegendő, hogy megfékezzük a lángokat. 2000 liter van benne. Ha ezt kihasználtuk, akkor jóformán tehetetlenek vagyunk, mivel utánpótlási lehetőség nagyon kevés van a falu területén, vissza kell menni az állomásra, ami jó pár kilométerre található. Tűzcsapok nincsenek, mivel vidéken nincs vezetékes víz.

– Idén volt már bevetésük?
– Egy tűzesethez hívtak minket, amihez végül nem kellett a segítségünk, mert sikerült eloltaniuk. Időben észrevették és megfékezték a pusztítást Csepében.

– Önöknél nincs munkaerőhiány?
– Jelenleg négyen teljesítünk szolgálatot, de nincs is rá keret, hogy többen legyünk. Korábban a Nagyszőlősi járásban 11 falusi tűzoltóság volt, mára csak 6 maradt. Ezek zöme a Tiszaháton, így mi szerencsés helyzetben vagyunk. Többet nem tudnak finanszírozni, a csepei vagy a salánki is megszűnt például. Elméletileg kilátásban van Újlak katonai állomássá nyilvánítása, ami azt jelenti, hogy tűz esetén onnan is jönnek majd, nem kell egészen Szőlősről várnunk a segítséget.

Nálunk csak egy autó van és egy sofőr. Ha baj van, igyekszünk embereket toborozni. Hála Istennek vannak olyan barátaink, akik vészhelyzet esetén maguktól is jönnek. Ez nagy segítség. Az emberek néha lebecsülik ezt a munkát, holott akinek már mentettünk meg valamijét, belátja, minden tőlünk telhetőt megteszünk. A gyerekeknek is elmondtam, hogy miután betelefonáltak, a központi diszpécser felhívja a legközelebbi állomást és közli a tudnivalókat. Mi azonnal indulunk. Sokaknak úgy tűnik, hosszú időbe telik, mire odaérünk, viszont ez csak a helyzet hevében van így. Ha nem kezdünk neki azonnal az oltásnak, az azért van, mert először meg kell bizonyosodnunk arról, nem maradt-e személy az épületben, illetve nincs-e valamilyen elektromos dolog a közelben, ami még nagyobb bajt okozna.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó