Szabad-e nálunk a véleménynyilvánítás?

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlése május 3-át a nemzetközi sajtószabadság napjává nyilvánította annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a szabad sajtó fontosságára és hogy emlékeztesse a kormányzatokat a szabad véleménynyilvánítás jogának tiszteletére és betartására, melyet az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának 19. cikke is védelmez. Mi a helyzet Kárpátalján? – kérdezte a Kárpáti Igaz Szó Szerhij Fedaka politológust, professzort.

– Miként vélekedik a mai ukrán sajtószabadságról?
– Gyakran nem is szabadságról, hanem inkább szabadosságról lehet beszélni. Sajnos ma válogatás nélkül bármit le lehet írni, aminek nem sok értelme van, mert csak egy szűk réteg olvassa. Az emberek többségét nem érdekli, mit írnak az újságok.

– Ön szerint is befellegzett a nyomtatott újságoknak?
– A világ valóban abba az irányba mozdult el, hogy a gyors tájékoztatás érdekében az internetes portálokat részesítik előnyben. Ám az itt publikálók arctalan egyének, akik ráadásul felelősséget sem vállalnak a leírtakért. A nyomtatott média egészen más élményt nyújt, ezért nagyon sokáig meg fog maradni. Szerintem ugyanis a világhálón szörfözőket nem a lapokba illő anyagok érdeklik. Sokkal inkább a bulváros történeteket, az olcsó és semmitmondó dolgokat, pletykákat böngészik. Igaz, a megmaradásért kemény csatát kell vívni.

– Mi lehet ennek az oka?
– Elsősorban az átlagember romló életszínvonala. Ezért folyamatosan csökken az olvasók, az előfizetők száma. Gondoljanak csak bele: korábban három-négy vagy még több újság, folyóirat hevert a kárpátaljai családok asztalán. Ma ezt a luxust nem engedhetjük meg magunknak. A legtöbb otthonba már semmilyen lapot nem kézbesít a postás, de ahova mégis, ott is legfeljebb egyet fizetnek elő. Ez pedig ahhoz vezet, hogy beszűkül, egyoldalúvá válik az olvasók információhoz jutása.

– Ma már a hírekhez fűzött kommentekkel is bajba sodorhatja magát az ember.
– Sajnos a háborús helyzet miatt fennáll a veszély, hogy a szókimondó anyagokat államellenesnek, a regnáló hatalomra károsnak ítélik a nemzetbiztonságért felelős szervek, s erre hivatkozva bárkit perbe foghatnak, újságokat is betilthatnak. A tabu témákat feszegetőket könnyen beidézhetik egy kis „baráti eszmecserére.”

– Az utóbbi időben számos lap dobta be a törülközőt…
– A rossz gazdasági helyzet és a posta is szüli a problémát. A szponzorok, lapgazdák nem tartják fontosnak a sajtótermékek fenntartását. Figyeljék meg, a közelgő választások idején mennyi újság fog újjászületni, mert fényezni kell majd a jelölteket…

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó