Melegséget sugárzó tájképek

A Kárpátaljai Képzőművészeti Iskola egyik legjelentősebb képviselőjének, Soltész Zoltánnak az alkotásaiból nyílt kiállítás Magyarország Ungvári Főkonzulátusán. Az Ukrajna érdemes művésze címmel kitüntetett festő lenyűgöző tájképei június 4.-ig tekinthetők meg a külképviseleten.

– Azt mondják, a művészet közelebb visz minket Istenhez. Egy olyan nagy művész kiállításának a megnyitójára gyűltünk most össze, aki erről a kapcsolatról mindenkinél többet tudott – hangzottak Kuti László első beosztott konzul köszöntő szavai.

– A mai napon egy fantasztikus és kiváló művész alkotásainak adunk helyet az Ungvári Főkonzulátuson – vette át a szót Buhajla József főkonzul. – Olyan emberről beszélünk, aki meghatározó személyiség volt Kárpátalja művészvilágában, aki Boksay Józsefet tartotta a mentorának. Soltész Zoltán görög katolikus lelkészi hivatása mellett választotta a festészetet. Úgy gondolom, olyan helyre kerültek most ezek az alkotások, ahol sok ember láthatja és méltathatja. Számtalan országban megcsodálhatták már őket. Ha csak a legkiemelkedőbbeket említjük: Japánban egy múzeum mintegy negyven képét vásárolta meg. 1988-ban Glück Gábor festőművésszel nyílt közös kiállítása Budapesten, ám sajnos két évre rá elhunyt. Ezúton szeretném megköszönni a fiának azt, hogy lehetővé tette a mostani kiállítást.

Mielőtt a „kis” Soltész, a maga 74 évével kifejthette volna gondolatait, Erfán Ferenc, a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum igazgatója méltatta a festő kiemelkedő személyiségét. Megjegyezte: nagyon fontos, hogy ez már nem az első ilyen kiállítás a konzulátussal együttműködve, szeretnék megmutatni azt, hogy hogyan kapcsolódik össze a modern művészet a kárpátaljai hagyományokkal, amelyekre okkal lehetünk büszkék.

„Ha a munkáimból a melegség a szépség és a napfény sugárzik, akkor vagyok igazán boldog” – idézte édesapja egykori szavait fia, Soltész István.

A szintén tájképeket is festő utód a Kárpáti Igaz Szónak elmondta, édesapja rendkívül tevékeny volt.

– Az itt látható nyolc kép magángyűjteményből származik, de ezen kívül közel 30 alkotás van még múzeumi tulajdonban. Az én képeimet ezelőtt fél évvel tekinthették meg az érdeklődők. Ma az édesapámé és az emlékéé a főszerepe – tette hozzá az ungvári művész.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó