Belső menekülteket segít az Ökumenikus Segélyszervezet

Továbbra is több mint egymillió ember szorul segítségre az ukrajnai háborús konfliktus miatt. A Magyarországi Ökumenikus Segélyszervezet most újabb 9 ezer háztartás számára nyújt élelmiszer és higiénés csomagokból álló adományt – közölte a segélyszervezet az MTI-vel.

Mint írták, az ENSZ humanitárius szervezetének becslései szerint az orosz-ukrán háború miatt otthonától jelenleg is távol élni kényszerülő 1,2 millió ukrán belső menekült 60 százalékának különösen nagy gondot jelent az élelmiszerek, a gyógyszerek, illetve a lakhatási költségek drágulása. A helyzet komolyságát mutatja az is, hogy az élelmiszerbiztonsági mutatók kétszer olyan rossz értéken állnak mint egy évvel ezelőtt, s felmérések szerint a humanitárius krízis által leginkább sújtott térségekben élőknek évek óta nem megfelelő az orvosi ellátása sem.

Megjegyezték: az utóbbi időszakban számos alkalommal adódott probléma a vízhálózattal, a harcok következtében 107 alkalommal sérült meg lakóház és 604 katonai incidens okozott sebesülést, vagy követelt halálos áldozatot. A 2014 áprilisában kezdődött konfliktusnak becslések szerint összesen 2-3 ezer halálos áldozata és 9-10 ezer civil sebesültje van.

Hozzátették, az Ökumenikus Segélyszervezet a válsághelyzet kezdetétől folyamatos helyszíni humanitárius munkájának részeként most újabb 9 ezer háztartás számára nyújt élelmiszer és higiénés csomagokból álló segítséget Doneck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon megyékben.

A segélyszervezet közleményében felidézték: az 1990-es évek közepe óta vannak jelen Ukrajnában. Az 1998-as kárpátaljai árvíz nyomán létrehozott állandó beregszászi képviselet munkájának fókuszában ma már elsődlegesen a szegénység elleni küzdelem áll. A segélyszervezet a folyamatosan működő kárpátaljai programjai mellett a 2014-ben indult válság kezdetétől nemzetközi összefogással Ukrajna 10 régiójában kapcsolódott be a belső menekültek és a háborús övezetekben élő emberek ellátásába, 500 településen, több mint 50 ezer embernek nyújtva kézzelfogható támogatást.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó