Kijev a feltételek teljesítése nélkül is bízik az IMF hitelében

Ukrajna továbbra sem siet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ajánlásainak végrehajtásával, és ez nem véletlenül van így – véli Julija Szamajeva elemző.

A pénzügyi szakértő úgy látja, az Ukrán Nemzeti Banknál és Petro Porosenko államfő hivatalában is úgy számolnak, hogy az IMF annak ellenére is kiutalja Ukrajnának az újabb hitelrészletet, ha Kijev nem teljesíti a valutaalap két legfontosabb kérését: a korrupcióellenes bíróság felállítását és a lakossági gázárnak a piaci szinthez történő felzárkóztatását.

A komoly kormányzati hírforrásokkal rendelkező Szamajeva elárulta, annak ellenére, hogy Ukrajna az IMF második legnagyobb adósa, sem a kormányban, sem a parlamentben nem történik semmi a viszony rendezése érdekében. Az ukrán illetékesek úgy sakkoznak, hogy a valutaalap nem hagyja hitelsegély nélkül Kijevet, mert tudja, akkor képtelen lesz visszafizetni hatalmas külső adósságait. Példának okáért, csupán az IMF-nek 11,9 milliárd dollárral tartoznak. Kijev csak az idén 2,5 milliárd dollár új hitelt szeretne felvenni a külső piacokról, a rá következő két évben pedig újabb 4 milliárdot. Ezekre azért van szüksége, hogy fizetni tudja korábbi hiteleit. Márpedig ha az IMF felfüggeszti együttműködését az ukrán kormányzattal, az nagyon rossz jelzés lenne a pénzpiacok irányába, ahonnan még nehezebbé válna a pénzfelvétel, noha Ukrajna már tavaly is viszonylag magas, 7,3 százalékos kamattal jutott új forrásokhoz.
Nem sok bizakodásra ad okot a jegybank prognózisa sem, miszerint az államháztartás hiánya elérheti a GDP 2,5 százalékát, a gazdasági növekedés pedig aligha haladja meg a 3 százalékot.

További problémát okozhat a belső piacokon fellépő valutahiány, ami abból adódik, hogy az ukrán behozatal jelentősen meghaladja a kivitelt, s noha a kormány szándékai szerint az idén csökkenhet a különbség, de az olló így is jelentős marad. A gondokon némileg tompíthatnak a milliószám kivándorolt ukrán vendégmunkások, akik 2017-ben 9,5 milliárd dollárt küldtek haza, gyógyírt szolgáltatva az 5 milliárd dollárt meghaladó külkereskedelmi mínuszra.

 

Dunda György

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó