Az újjászületés szimbóluma

Élő hagyományként él Tiszapéterfalván egy gyönyörű szokás: a legények májusfát állítanak a kiszemelt leány kapujába, ezzel jelezve udvarlási szándékukat, valamint éjjeli zenét adnak neki.

Mi is szeretnénk éltetni ezt a csodás hagyományt, így megszerveztük az első hagyományos májusfa-állítást. A népzenei koncert után mindenki feldíszíthette a májusfánkat egy színes szalaggal, tulipánnal, orgonacsokorral, tiszteletet téve ezzel magyar kultúránk, hagyományaink felé. Legyen ez a közös jövőnk, az újjászületés szimbóluma. Szülessen meg Ugocsa és Kárpátalja minden lakosában az élő hagyomány!

Sok szeretettel és népzenei koncerttel tisztelegtek a Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport apraja és nagyja, az Első Kárpátaljai Népi Zenede növendékei, a Kokas Banda népzenei együttes, valamint tehetséggondozásukban részt vevő néptáncos gyermekek, a Batári görög katolikus gyülekezet Rügyecske és Bimbócska néptánccsoportja. A Májusfa-állítást és díszítést táncház követte. A program után a népzenész legények elindultak éjjeli zenét adni a néptáncos leányoknak. A színpadon gyűjtő dobozokat helyeztünk ki, de a szerenádozó legényeknél is megtalálható volt. A felajánlásokkal a VII. Napsugár Hagyományőrző Gyermeknapokat támogatták meg a hozzájárulók.

Kokas Erzsébet,
a Kokas Banda szólistája

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó