Várak: Munkácson rekord, Nevickén vészhelyzet

Soha nem járt annyi turista a munkácsi várban, mint az idén április 28-tól május 1-ig terjedő időszakban, közölte a médiával Rosztiszlav Fegyiv, a város alpolgármestere. Szervezett csoportok tagjaiként 10 524 látogató váltott belépőjegyet a legendás erődítménybe.

Volt olyan nap, amikor 4000 fő „ostromolta” a pénztárat.

Az információ szerint folytatódik a vár rekonstrukciója, melynek keretében – mellesleg sokak tiltakozása ellenére – a középső udvarban felszedik és bazaltkockákra cserélik a történelmi macskakő burkolatot. A közeljövő tervei között több turistacsalogató esemény szerepel, mint például a múzeumok világnapjának méltatása, vagy Zrínyi Ilona esküvőjének színpadias rekonstrukciója. Ezenkívül a múzeum is új kiállítótermekkel gazdagodik. Az üzemeltetők szerint minden adott arra, hogy az idén meghaladják a tavalyi tízmillió hrivnyás bevételt.

 

Mindeközben Nevickén a turistákat már tábla figyelmezteti az omlásveszélyre. Az Ung völgyében lévő romvár évtizedek óta kedvenc kirándulóhely. Valaha a turisták is szívesen látogatták, és a régészek számára is kincsesbányának bizonyult. A történelem viharait átélt falakat azonban komoly veszedelem fenyegeti.

A környéken ásatásokat folytató Olekszandr Dzembasz archeológus szerint végveszélybe került az egyetlen épen maradt bástya faépítménye, amely bármely pillanatban ledőlhet, és komoly kárt okozhat a falakban.

Most végre lehetőség nyílt az állagmegőrzésre. A regionális fejlesztési tárca kiutalt e célra 11 millió hrivnyát, amihez a megyei közigazgatás is hozzájárul félmillióval. A munkát már a nyáron elkezdik és előreláthatólag két év múlva fejezik be, tájékoztatta a médiát Szopkó Tamás, a megyei művelődési főosztály főszakembere. Elmondása szerint folyamatban van a vár védetté nyilvánítása is.

 

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó