Vetőmagot a gazdáknak

A magyar kormány évek óta gyakorlatilag minden területen és ágazatban bizonyítja támogatási szándékát a kárpátaljaiak felé. Főképpen a mezőgazdaságot segítik, hiszen az itt maradás első és egyik legfontosabb feltétele a gazdaság fellendítése. Már tavaly is több száz zsák kukorica- vetőmagot kaptak gazdáink, most pedig ennek a sokszorosát: a minap 12 ezer zsáknyi került szétosztásra a kárpátaljaiak között, ami 12 ezer hektárra elegendő.

– Mindannyian tudjuk, milyen helyzetben van Kárpátalján a mezőgazdaság, ezért ez a hatalmas segítség óriási pluszt jelent számunkra, s talán azt is elérhetjük, hogy az emberek ismét gazdálkodni fognak – mondta Virág László, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének (KMVSZ) elnöke a Beregvégardóban megtartott sajtótájékoztatón. – És remélhetőleg az óriási mennyiségű termésnek, piaca is lesz, ami szintén óriási dolog, tette hozzá.

Dr. Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa kifejtette, kapcsolódva az Egán Ede gazdaságfejlesztési programhoz ez egy olyan kiegészítő projekt, amely nemcsak a gazdákat támogatja, hanem egyúttal a KMVSZ-t is tovább erősíti.
– Az elmúlt esztendőkben megsokszorozta taglétszámát ez a szövetség, tehát az elvándorlás és a gazdasági depresszió ellenére van vállalkozói akarat Kárpátalján. Ez a program pedig azért is értékes, mert nemcsak vetőmagot adunk, vagyis nemcsak hálót a gazdáknak, hanem igyekszünk a hálóval megfogott halak értékesítésében is segítséget nyújtani – mondta a kormánybiztos.

A sajtótájékoztatót követően a jelenlévők kilátogattak a Huszár családi gazdaság egyik földterületére.
– A mai napon fogjuk az első táblákat bevetni. Jelenleg 4,5 hektáros területen martonvásári kukorica kerül a földbe. Már korábban is volt ilyen vetőmagunk, ez közkedvelt fajta nálunk, a többi fajtához képest jobban tárolható – mondta Huszár Péter egyéni vállalkozó. A száraz és forró tavasz nem kedvez a mag talajba jutásának, a föld szinte porzik a szárazságtól. Ennek ellenére a gazda bizakodó.

– Az ősz és a tél is eléggé csapadékos volt, ami reményt ad arra, hogy lejjebb van még nedvesség a talajban. De ez a hirtelen forróság nem tesz jót a vetésnek, nem is emlékszem, mikor volt utoljára május elején 30 fokos hőség. Bízunk a jó Istenben és várjuk az esőt. Egyelőre az a dolgunk, hogy mihamarabb elvessünk, mint ahogy a Bibliában is írva vagyon, meg van az ideje a vetésnek is és az aratásnak is – fejtette ki a vállalkozó.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó