Határon átívelő tudomány

A Debreceni Egyetem nemrég nemzetközi tehetséggondozási konferenciát rendezett „InterTalent UNIDEB” címmel. A tanácskozásra főiskolai, egyetemi és PhD-hallgatók jelentkezését várták. Intézményenként 1-3 fő kapott lehetőséget arra, hogy előadást tartson a cívisvárosban.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézet Magyar Történelem és Európai Integráció Tanszékének három negyedik évfolyamos történészhallgatója is részt vett az eseményen.

– Nagy élmény volt számomra ez a konferencia – jegyzi meg a történelem szakos Marosán Kamilla. – A kutatási területem a szovjet hatalom oktatási politikája 1950-53 között. Örülök, hogy a friss tudományos eredményeimet szakértő hallgatóság előtt adhattam elő.

– A résztvevők kiválasztásánál figyelembe vették a delegáló intézmény ajánlását is, melynek megfogalmazását mindhárman tanszékvezetőnknek, Dr. Kiss Évának köszönhetjük – vette át a szót Balla Eszter. – Hálásak vagyunk a professzor asszonynak, hogy figyelmünkbe ajánlotta a találkozót, és a konzultációi során felkészített minket.

Hat szekció volt, 7 országból 7 intézmény 80 hallgatója vett részt az InterTalent UNIDEB tehetséggondozó konferencián, amely idén 3. alkalommal került megrendezésre fiatal kutatók számára. A fórum célja az volt, hogy a felsőoktatási intézmények főiskolai, egyetemi és PhD képzésben részt vevő hallgatói a tehetséggondozás keretében már a képzés ideje alatt lehetőséget kapjanak a szakmai bemutatkozásra, a hazai és nemzetközi tudományos kapcsolatok építésére. A hallgatók magyar, illetve angol szekcióba jelentkezhettek.

– Szekción belül különböző tudományágak képviselői voltak jelen, és bemutathattuk egymásnak azt, hogy ugyanúgy érdekes lehet egy néprajzi kutatás, mint egy gazdasági felmérés, és a helytörténeti történelmi munkának is lehet olyan társadalmi hasznosulása, mint egy technikai fejlesztésnek – vélekedett Dorgay Zsófia, a harmadik résztvevő.

A diákok szakmai tapasztalatokkal, és oklevéllel térhettek haza, s kellő ihletettséget, motivációt kaptak a további kutatásokhoz.

Dolinai Zsuzsanna,
a tanszék előadótanára

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó