Karambolosan indult a május

Hiába a nyárias tavasz, a jó látási viszonyok, vidékünk útjain súlyos karambolokkal, cserbenhagyásos gázolásokkal indult a május. Az autósok és a motorosok egy része továbbra sem veszi komolyan a közlekedési szabályokat. Gyorshajtás, szabálytalan előzés, indokolatlan sávelhagyás mellett nagyon sok az ittas járművezető.

A megyei rendőrség adatai szerint négy hónap alatt 140 alkalommal kellett büntető szankciókat alkalmazni a tudatmódosító szerek hatása alatt leledzők ellen. E felelőtlen személyek egy részének még vezetői engedélyük sem volt. A statisztika azt mutatja, hogy a legiszákosabbak a Bereg-vidéken élők. A lefülelt autósok 14 százaléka e járás útjain közlekedett. De nem sokkal jobb a helyzet az Ung-vidéken, az Ilosvai és a Huszti járásban sem. Ezeknél csak Ugocsa és a Volóci járás büszkélkedhet jóval kedvezőbb mutatókkal.

A legelszomorítóbbak azonban az olyan esetek, amikor a bajt okozó sofőrök vagy motorkerékpárosok, áldozataikat sorsukra hagyva, elmenekülnek a helyszínről. Az ilyen viselkedést nehéz megmagyarázni, közli Marija Turjanica, a megyei közúti járőrszolgálat szóvivője. Van, aki fel sem fogja tettének súlyosságát, és olyanok is akadnak, akik azt hiszik, úgyis megússzák. Mások sokkos állapotba kerülnek és abban a helyzetben nem képesek kontrollálni a cselekedeteiket. Tény, hogy előbb-utóbb mindegyik vétkes előkerül. Más kérdés, hogy később miként ítélkezik az igazságszolgáltatás.

Nagyszőlősön nagy port vert fel a késő esti órákban történt eset. A Kommunalnia utcában két gyalogost ütött el egy autó, amelynek vezetője még csak nem is lassított.

A kivonult rendőrök megállapították, hogy a gázoló az útszélen hátulról taglózta le a 15 éves lányt és négy évvel idősebb barátját. Az ismeretlen elkövető ellen nyomban kiadták az elfogatóparancsot. A keresést megkönnyítette a közeli épületen lévő térfigyelő kamera, mely rögzítette a szerencsétlenséget. A felvételen jól látszott a Volkswagen Golf rendszáma. Kisvártatva az is kiderült, hogy a gépkocsit egy 17 éves fiú vezette, akinek nem volt sem gyakorlata, sem jogosítványa. Állítólag megijedt és azért hajtott el a baleset helyszínéről. Az ügyben még tart a nyomozás.

Cserbenhagyó gázolók után indult hajsza a Beregszászi járásban. Gát belterületén az éjszaka kellős közepén ütöttek el egy gyalogost. A 26 éves férfi belehalt sérüléseibe. A gépkocsi minden bizonnyal acélszürke Hyundai volt. A rendőrség a lakosság segítségét kéri a lelketlen sofőr kézre kerítéséhez. Keresték azt a Toyota Land Cruisert is, amelynek vezetője sorsára hagyta a Makkosjánosiban elütött kerékpárost. Az 57 éves férfi hazafelé tartott, amikor a dzsip kerekei alá került. Az illetőt súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A rendőrség egy 44 éves beregszászi lakost gyanúsít.

Az ugyancsak Makkosjánosiban történt tragikus kimenetelű baleset okozója nem menekült el a helyszínről, sőt ő maga hívta a rendőröket és a mentőket. Ám a rendőrség állítása szerint a volánnál ülő személy megsértette a KRESZ-t, ami miatt eljárást indítottak ellene. A 49 éves nagymuzsalyi nő elütött egy gyalogost. A 44 éves balazséri lakos azonnal meghalt.

Áldozatát sorsára hagyó autóst keresnek az ungvári rendőrök.

Egy nő telefonon értesítette a kapitányságot, hogy elgázolták a nyolcéves kisfiát. A fehér Skoda sofőrje megállás nélkül továbbhajtott. A gyereket súlyos végtagsérüléssel szállították kórházba.

Kirajzottak az utakra a motorkerékpárosok. A szilaj acélparipákat feszítő lóerőket azonban nem árt kordában tartani. A motorozás ugyanis számos veszélyt rejtő szenvedély. A múlt évben például mintegy félszáz közlekedési szerencsétlenségnek voltak motorkerékpárosok az okozói, illetve elszenvedői. Öten életüket vesztették, hatvan¬ketten pedig hosszabb-rövidebb időre kórházba kerültek. A rendőrök háromszázötven KRESZ-sértővel szemben jártak el.

Mint arról a járőrszolgálat sajtósa tájékoztatta a KISZó-t, sokan nem veszik figyelembe, hogy ma már az ötven köbcentisnél kisebb motorűrtartalmú járművek vezetéséhez is forgalmi engedély és A1 típusú jogosítvány szükséges, valamint kötelező a bukósisak viselése.

A szabályok megsértése miatt az utóbbi két hét alatt mintegy két tucat motorost bírságoltak meg, hét robogót pedig elkoboztak. Többen ittasan vezették a járművüket.

Az idei év eddigi legsúlyosabb motoros szerencsétlensége Huszton történt. A város külterületén a Hyundai gépkocsival közlekedő 31 éves szeklencei (Szokirnica) lakos a szemközti forgalmi sávon való áthaladáskor nem adta meg az elsőbbséget a Honda motorkerékpárnak, s az belerohant. A kétkerekűt vezető 48 éves férfi életveszélyes sérüléseket szenvedett, a vele utazó 32 éves ungvári nő életét vesztette. A vétkes gépkocsiban egy 28 éves asszony és ötéves gyermeke szenvedett súlyos sérüléseket.

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó