Több tízezer védőoltás Kárpátaljának

72 508 adag belga Priorix, valamint 18 070 dózis francia Imovax polivakcina érkezett Kárpátaljára. A kanyaró, mumpsz, rubeola és poliomielitis elleni szereket az ukrán állami költségvetésből szerezték be.

Ezek hatékony és biztonságos készítmények. Mint azt Mihajlo Poljak, a megyei infektológiai kórház főorvosa a szállítmány átvételekor elmondta, Kárpátalján rendkívül alacsony a gyerekek oltottsága: az egy év alattiak csupán 25, a kétévesek és annál idősebbek 37, a hatévesek 19 százaléka rendelkezik védettséggel, míg a hétévesek közül minden ötödik gyerek kapott vakcinát.

Ennek következményeként az év eleje óta 2071 kanyarós megbetegedés történt a megyében, az érintettek 80 százaléka gyerek.

Az orvosok jelenleg hetente 70-80 új esetet észlelnek, ám Poljak szerint az oltóanyagok pótlásával csökkenni fog a fertőzések száma. Közben Hennagyij Moszkal saját honlapján azt közölte, hogy a napokban Magyarország újabb 17 millió 460 ezer hrivnya értékű vakcinát ajánlott fel humanitárius segély formájában Kárpátaljának. Az újabb magyar segítség éppen ma, május 15-én, kedden érkezik meg hozzánk.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó